Úrady vyplatia jednorazovú pomoc vo výške 170 eur. Kto má na ne nárok a treba o ne žiadať?

Peniaze úrady práce a sociálnych vecí vyplatia v októbri tohto roka. Zvýšený prídavok na dieťa dostanú rodičia prvákov na základnej škole.

02.09.2023 08:05
Euro bankovky, peniaze Foto:
Ilustračná foto.
debata (3)

Desaťtisíce rodičov detí, ktoré od septembra nastúpia do prvého ročníka na základnej škole, dostanú aj na jeseň tohto roka jednorazovo zvýšený prídavok na dieťa. Zvýšenou sumou prídavku štát rodičom prispieva na výdavky spojené s nákupom školských potrieb. Prorodinný balíček Igora Matoviča pritom s vyplácaním tejto dávky už v tomto roku nepočítal. Poslanci však nakoniec Matovičov zámer zmenili a túto dávku do zákona opätovne zaviedli.

Zvýšený prídavok na dieťa úrady práce a sociálnych vecí vyplatia rodičom prvákov na základnej škole v októbri tohto roka. Kým vlani sa prídavok na dieťa na prváka za september jednorazovo zvýšil o 106,33 eura na 136,33 eura, v tomto roku pôjde o jednorazový nárast o 110 eur na 170 eur. Samotný prídavok na nezaopatrené dieťa totiž od začiatku tohto roka stúpol z 30 eur na 60 eur mesačne a zvýšená suma prídavku na prváka sa upravila nahor zo 106,33 eura na 110 eur.

Zvýšený prídavok na dieťa poskytujú úrady práce od roku 2019. Nárok naň majú rodičia detí, ktoré nastúpili prvýkrát do prvého ročníka základnej školy. Zvýšeným prídavkom na dieťa chce štát podporiť rodiny prvákov pri zabezpečovaní základných školských potrieb.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #prídavky na dieťa #prvák #prídavok