Nemôžete prísť k hlasovacej urne? Prepadne váš hlas?

Najmä starší ľudia mávajú zo závažných, predovšetkým zdravotných dôvodov, problém prísť osobne odvoliť. Ako môžu voliť občania, ktorí sa nedokážu pohnúť z lôžka? Prídu pre zdravotné problémy o hlas vo voľbách?

23.09.2023 06:00
voľby Foto:
Ilustračné foto.
debata

Odpoveď je jednoznačne nie, neprídu. Obyvatelia môžu zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, požiadať o hlasovanie do prenosnej volebnej schránky. O takéto hlasovanie je možné požiadať až do dňa volieb. Žiadosť je potrebné adresovať na organizačný odbor mestského úradu. Ak však takáto požiadavka bude v deň volieb, bude potrebné obrátiť sa priamo na okrskovú komisiu, ktorá prislúcha k miestu trvalého pobytu žiadateľa.

V oboch prípadoch treba nahlásiť meno, priezvisko, dátum narodenia, telefonický kontakt a aj adresu trvalého pobytu.

Voliť možno aj v domove dôchodkov či v nemocniciach

Ak sa tieto zariadenia nenachádzajú v mieste trvalého bydliska voliča, potrebuje hlasovací preukaz. Voliť však nemôžu ľudia, ktorí majú zákonom obmedzenú slobodu z dôvodov ochrany verejného zdravia. A takisto ani osoby, ktoré súd pozbavil spôsobilosti na právne úkony.

Voliť môže každý občan Slovenska, ktorý do dňa volieb dovŕšil plnoletosť, teda 18 rokov a vie sa preukázať občianskym preukazom. Odsúdení väzni môžu taktiež voliť, avšak nie všetci. Volebné právo nemajú ľudia, ktorí si odpykávajú trest za spáchanie obzvlášť závažného zločinu, teda 10 a viac rokov. Ľudia, ktorí sú vo vyšetrovacej väzbe, takisto voliť môžu.

Celý manuál k voľbám ci prečítate tu:

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #parlamentné voľby 2023