Penzisti od októbra opäť dostanú vyššie dôchodky, k penzii im pribudnú desiatky eur

Sociálna poisťovňa opäť pridáva penzistom. Základná čiastka minimálneho dôchodku za 30 rokov dôchodkového poistenia sa z doterajších 365,70 eura mesačne zvýši na 389,90 eura mesačne.

29.09.2023 09:40
dôchodca, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Minimálne dôchodky sa od októbra opäť zvýšia, dostane ich viac penzistov. Základná čiastka za 30 rokov dôchodkového poistenia sa z doterajších 365,70 eura mesačne zvýši na 389,90 eura mesačne.

Sociálna poisťovňa minimálne penzie zvýši automaticky, poistenci nemusia o nič žiadať a o tejto zmene dostanú rozhodnutie. Zvýšené sumy dôchodkov dostanú na svoj bankový účet alebo v hotovosti poštou vo svojich obvyklých októbrových výplatných termínoch. Zvýšenie minimálnych dôchodkov sa týka približne 60-tisíc poberateľov penzií. Zmeny v minimálnych dôchodkoch súvisia so zvýšením súm pomoci v hmotnej núdzi. Hodnota minimálneho dôchodku bola nastavená tak, aby poberateľ dôchodku nebol odkázaný na pomoc v hmotnej núdzi.

Príprava na dôchodok z pohodlia domova. Čo všetko už o vás Sociálna poisťovňa vie a kedy budete online vidieť odhad výšky vášho budúceho dôchodku?
Video
Zdroj: TV Pravda

Keďže sumy minimálneho dôchodku sa zvýšia, rozšíri sa okruh poberateľov dôchodku, ktorým vznikne nárok na minimálny dôchodok. Nárok na minimálny dôchodok tak vznikne aj niektorým dôchodcom, ktorí ho v súčasnosti nepoberajú. Ak od 1. októbra bude suma ich riadneho súčasného dôchodku nižšia ako nové sumy minimálneho dôchodku, vznikne im nárok na minimálny dôchodok a dôchodok sa bude vyplácať vo zvýšenej sume minimálneho dôchodku. Poberatelia dôchodkov tak dostanú dôchodok, ktorý je pre nich výhodnejší, teda vyšší.

Od júla tohto roka základná výška minimálnej penzie tvorí 1,36-násobok sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu, od začiatku októbra sa však zvýši na 1,45-násobok sumy životného minima. Ak osoba získala od 31 do 39 rokov dôchodkového poistenia, od októbra sa jej každý ďalší nadobudnutý rok dôchodkového poistenia nad 30 rokov na výške dôchodku zhodnotí viac. Za každý rok dôchodkového poistenia od 30 do 39 rokov minimálna penzia stúpne o 2,5 percentu­álneho bodu zo sumy životného minima, za každý rok dôchodkového poistenia od 40 rokov do 49 rokov o tri percentuálne body zo životného minima, za každý rok dôchodkového poistenia od 50 rokov do 59 rokov o päť percentuálnych bodov a za 60. a ďalší rok dôchodkového poistenia o 7,5 percentu­álneho bodu zo životného minima.

debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #minimálna penzia #minimálne dôchodky