Chcete v januári šoférovať? Ponáhľajte sa vymeniť si vodičský preukaz, inak prídete o stovky eur

Nariadenie Európskeho parlamentu ovplyvnilo platnosť vodičských preukazov. Máte ešte stále „ružový“ vodičský preukaz? Najvyšší čas požiadať o výmenu. Vodičské oprávnenie v tejto podobe má totiž platnosť len do konca roka a platí, že jazdou s neplatným vodičským preukazom sa vodič dopúšťa priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky a pokuta za jazdu bez platného dokladu môže byť až 100 eur.

23.10.2023 06:00
koniec, ružový vodičský preukaz, vodičák Foto:
Ilustračné foto.
debata (14)

Takzvané ružové vodičské preukazy vydávané od roku 1993 sa dlho považovali za doklady s neobmedzenou platnosťou, keďže na nich nebol uvádzaný dátum platnosti. Zmenila to ale smernica Európskeho parlamentu a Rady 2006/126 ES z roku 2006 o vodičských preukazoch a na základe tejto smernice sa končí platnosť ružových vodičákov 31. decembra 2023.

V relácii Ide o právo odpovedá Jana Alušíková z advokátskej kancelárie act MPH.advocates na otázky o právomociach metskej polície.

Ide o právo s Janou Alušíkovou
Video
Zdroj: TV Pravda

Platí teda, že ružové vodičské preukazy vydávané od vzniku SR do apríla 2004 si treba vymeniť do konca roka. Podať žiadosť o výmenu vodičského preukazu je možné osobne počas stránkových hodín na ktoromkoľvek oddelení dokladov odboru poriadkovej polície okresného riaditeľstva Policajného zboru. Žiadateľ o vydanie vodičského preukazu podáva žiadosť osobne. Vodičský preukaz vydá oddelenie dokladov podľa miesta, kde si žiadateľ podal žiadosť o vydanie vodičského preukazu. Nezabudnite ale, že starý vodičský preukaz treba odovzdať polícii.

Za vydanie tohto dokladu do 30 dní zaplatíte 6,50 eura. Za urýchlené vydanie do dvoch pracovných dní sa platí správny poplatok 26 eur.

Aká je pokuta

Pripomíname, že ak vás zastaví v januári polícia s neplatným vodičským preukazom, tak vám hrozí bloková pokuta vo výške od 33 eur do 100 eur v rozkaznom konaní.

Meniť sa budú aj vodičské preukazy vydávané do konca januára 2009 a do 18. januára 2013, tie platia do konca roka 2032. Platnosť ďalších typov vodičských preukazov vydaných v SR po 19. januári 2013 je uvedená na doklade.

Nový vodičský preukaz

Výmena preukazov prebieha najmä kvôli bezpečnosti. Vodičský preukaz je doklad s rozmermi 8,56 cm x 5,398 cm vyrobený z viacvrstvového polykarbonátu s viacerými ochrannými prvkami. Na prednej strane vodičského preukazu sa uvádzajú osobné údaje držiteľa, dátum vydania preukazu, sídlo úradu, ktorý preukaz vydal a číslo vodičského preukazu, podpis držiteľa, skupiny vodičských oprávnení, podoba držiteľa, modrý obdĺžnik s 12 hviezdičkami v kruhu a s písmenami SK.

Zadná strana obsahuje všetky skupiny a podskupiny vodičského oprávnenia s vyznačením dátumu udelenia vodičského oprávnenia a ich obmedzenia vo forme harmonizovaných kódov. Podrobnosti o vyhotovení nového vodičského preukazu sú uvedené vo vyhláške Ministerstva vnútra Slovenskej republiky č. 9/2009 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon o cestnej premávke.

Nový vodičský preukaz bude platiť 15 rokov alebo do veku 65 rokov. Po dovŕšení tohto veku je preukaz platný vždy len päť rokov od potvrdenia o zdravotnej spôsobilosti. Potrebné je nosiť potvrdenie o spôsobilosti a pri výzve ho predložiť policajtom. Tieto potvrdenia musia ale vodiči žiadosti vždy predložiť aj na oddelení dokladov.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #vodičský preukaz #výmena vodičského preukazu #ružový vodičský preukaz #platnosť vodičského preukazu