Máte doma tento liek? Overte si, či nemáte falzifikát. Je nebezpečný, môže dokonca zabíjať, spôsobuje záchvaty

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) informoval o falšovaní lieku Ozempic. Ide o veľmi populárny liek určený na liečbu cukrovky, mnohí ho však považujú za zázračný liek, z ktorého sa rýchlo chudne a snažia sa ho získať cez rôzne internetové stránky. Tento liek je viazaný na lekársky predpis, cez internet originál kúpiť nejde.

27.10.2023 17:40
cukrovka, diabetes, hypoglykémia, glukometer,... Foto:
Iustračné foto.
debata

Európska lieková agentúra (EMA) so sídlom v Amsterdame nedávno informovala, že vo viacerých krajinách EÚ a v Británii sa na trhu objavili falošné perá s roztokom Ozempicu. Injekčné prípravky s označením v nemčine pochádzali od veľkoobchodníkov v Rakúsku a Nemecku. Prípad sa týka balení Ozempic 1 mg injekčný roztok v naplnenom pere, sol inj 3×3 ml (náplň skl. v napl.pere + 12 ihiel) v nemeckej jazykovej mutácii. Dotknuté balenia neboli určené pre slovenský trh a boli zachytené na úrovni veľkodistribútora mimo územia našej republiky. Balenia boli následne stiahnuté z trhu.

Ozempic je síce liek vydávaný len na lekársky predpis a bol schválený iba na liečbu cukrovky. Stále viac sa používa aj ako „liek“ na chudnutie, čo malo za následok obmedzenie jeho dostupnosti a siuáciu následne zneužili organizované skupiny, ktoré dodali na trh falzifikáty Ozempicu.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv zatiaľ nedisponuje zisteniami, že by sa zatiaľ falzifikáty dostali k pacientom na Slovensku. V spolupráci so Slovenskou organizáciou pre overovanie liekov (SOOL) v súčasnosti kontroluje všetky incidenty, ktoré môžu naznačovať podozrenie na prítomnosť falšovaných balení Ozempicu na našom trhu. Pokiaľ ide o iné trhy EÚ, štátny ústav nemôže vylúčiť prítomnosť falšovaných balení tohto lieku.

Liek na cukrovku

ŠÚKL zároveň upozorňuje pacientov, že liek je viazaný na lekársky predpis, a teda nie je možné si ho legálne objednať na internete. Akékoľvek balenia, ktoré sa na internete nachádzajú, môžu obsahovať nebezpečné až život ohrozujúce látky. Ústav pripomína, že prechovávanie, dovoz, vývoz, prevoz, ponúkanie alebo predaj falšovaných liekov je v súlade s Trestným zákonom SR klasifikované ako trestný čin. Aktuálne sa falzifikáty dajú jednoducho rozlíšiť od originálov . Pokiaľ ide o falzifikát, pero má napr. tmavomodrú farbu namiesto svetlomodrej a hlava striekačky je priehľadná.

Ozempic je určený na liečbu dospelých s nedostatočne kompenzovaným diabetom mellitus 2. typu ako doplnok diéty a cvičenia. Pomáha znižovať hladinu cukru v krvi len vtedy, keď je príliš vysoká a môže tak predchádzať aj ochoreniu srdca.

Liek od chirurga

V rakúskej nemocnici hospitalizovali niekoľkých ľudí, ktorí zrejme užili falzifikát lieku na cukrovku Ozempic, informovala agentúra Reuters. Spolkový úrad pre bezpečnosť v zdravotníctve (BASG) spresnil, že u pacientov sa vyskytla hypoglykémia a záchvaty, čo naznačuje, že užitý liek obsahoval inzulín namiesto semaglutidu – účinnej látky Ozempicu.

Donedávna bol známy iba jeden prípad hospitalizácie 31-ročnej ženy z rakúskeho Salzburgu, ktorá užila falzifikát Ozempicu. Žena získala tento liek od plastického chirurga ako prostriedok na chudnutie.

BASG uviedol, že kvalita napodobnenín lieku Ozempic sa nekontroluje a vzhľadom na možné nečistoty a neznáme zložky môžu byť tieto falzifikáty aj životu nebezpečné.

debata chyba
Viac na túto tému: #liek #cukrovka #liek na chudnutie