Do dôchodku sa nezapočítava všetko. Môže vám táto vec znížiť penziu?

Ako ovplyvní poberanie niektorých príspevkov dôchodok? Počíta sa opatrovateľský príspevok do penzie?

31.10.2023 06:00
Opatrovanie ľudí Foto:
Ilustračné foto.
debata

Fyzická osoba, ktorej sa poskytuje peňažný príspevok na opatrovanie, môže byť povinne dôchodkovo poistená ako poistenec štátu (dôchodkové poistenie za ňu platí štát) za predpokladu, že nie je povinne dôchodkovo poistená napríklad ako zamestnanec alebo samostatne zárobkovo činná osoba, nebol jej priznaný predčasný starobný dôchodok, invalidný dôchodok alebo nedovŕšila dôchodkový vek. Za poistencov štátu (nielen z dôvodu poberania opatrovateľského príspevku, ale aj z iných dôvodov), štát platí poistné len na dôchodkové poistenie, neplatí za nich poistné na nemocenské poistenie a ani poistenie v nezamestnanosti.

Ide o peniaze: Čo je nové v elektronickom účte poistenca
Video
Príprava na dôchodok z pohodlia domova. Čo všetko už o vás Sociálna poisťovňa vie a kedy budete online vidieť odhad výšky vášho budúceho dôchodku? Odpovedá generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Michal Ilko. / Zdroj: TV Pravda

Obdobie poberania peňažného príspevku na opatrovanie sa teda nezaráta do potrebného obdobia poistenia v nezamestnanosti (pre vznik nároku na dávku v nezamestnanosti je potrebné splniť obdobie poistenia v nezamestnanosti v trvaní dvoch rokov, t. j. 730 dní v posledných štyroch rokoch pred zaevidovaním sa do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny).

Na účely dôchodku sa poskytovanie peňažného príspevku na opatrovanie zaráta.

A ako je to v prípade osôb, ktoré opatrujú a blíži sa im dôchodok?

"Fyzická osoba, ktorej sa poskytuje peňažný príspevok na opatrovanie, môže byť povinne dôchodkovo poistená ako poistenec štátu (dôchodkové poistenie za ňu platí štát) za predpokladu, že nie je povinne dôchodkovo poistená napr. ako zamestnanec alebo samostatne zárobkovo činná osoba, nebol jej priznaný predčasný starobný dôchodok, invalidný dôchodok alebo nedovŕšila dôchodkový vek. Za poistencov štátu (nielen z dôvodu poberania opatrovateľského príspevku, ale aj z iných dôvodov), štát platí poistné len na dôchodkové poistenie, neplatí za nich poistné na nemocenské poistenie a ani poistenie v nezamestnanosti., " uvádza Sociálna poisťovńa.

Príklad

Fyzická osoba – dôchodca poberá opatrovateľský príspevok na otca. Platí za túto osobu štát dôchodkové poistenie a považuje sa príspevok za príjem?

Fyzická osoba, ktorej sa poskytuje peňažný príspevok na opatrovanie, môže byť povinne dôchodkovo poistená ako poistenec štátu (dôchodkové poistenie za ňu platí štát) za predpokladu, že nie je povinne dôchodkovo poistená napr. ako zamestnanec alebo samostatne zárobkovo činná osoba, nebol jej priznaný predčasný starobný dôchodok, invalidný dôchodok alebo nedovŕšila dôchodkový vek.

Ak je niekto poberateľom invalidného, predčasného dôchodku alebo dovŕšil dôchodkový vek pre starobný dôchodok, nestáva sa poistencom štátu a štát za takého poistenca neplatí dôchodkové poistenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #opatrovateľský príspevok