Ktoré správne poplatky sa zvýšia v roku 2024? Vodičský preukaz, občiansky či pas zdražejú

Zvýšenie schválila vláda ešte pred Vianocami a Slováci si priplatia za vybavenie pasov, občianskych preukazov aj vodičákov. Poplatky sa zvýšia od 40 do 54 percent. Zámerom úpravy je valorizácia sadzieb vybraných poplatkov. Väčšina z nich sa naposledy menila ešte pred zavedením eura na Slovensku, čo bolo v roku 2009.

12.01.2024 06:00
pár, peniaze Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (7)

Peniaze navyše si musíme pripraviť aj pri prepise auta alebo pri vydávaní zbrojného preukazu. Hlbšie do peňaženiek siahnu aj tí, ktorí napríklad plánujú svadbu alebo aj potrebujú previezť zosnulú osobu z cudziny na Slovensko.

Za občiansky preukaz do apríla roka zaplatíme 4,50 eura, po novom to bude 7 eur. Za vybavenie vodičského preukazu zo 6,50 eura suma stúpne na 10 eur. Cestovný pas vydaný v štandardnom čase (približne 1 mesiac) stojí 33 eur, po novom zaň zaplatíme 50 eur. Vydanie zbrojného preukazu z 30 eur stúpne na 45 eur. Zdvihnú sa aj poplatky pri vydaní osvedčenia o evidencii vozidla zo 6 eur na 10 eur. Štandardná tabuľka s EČV bude po novom stáť 25 eur, čo je o 8,50 eura viac, ako sa platí teraz. Aj za voliteľnú tabuľku si priplatíme. Zo 165,50 eura stúpne jej cena na 250 eur.

„Úprava výšky poplatkov je jedno z konsolidačných opatrení, ktorého cieľom je najmä zreálniť náklady za jednotlivé úkony pre štátne úrady, keďže väčšina z daných poplatkov sa nemenila už aj viac ako 20 rokov,“ uviedol pre RTVS Pavol Kirinovič z tlačového odboru ministerstva financií. Vybaviť si pas či iný doklad je najlepšie stihnúť do apríla budúceho roku. Už dnes ale cítiť nával v klientskych centrách. Preto sa odporúča ísť si vybaviť doklad aj mimo svojho bydliska, kde ho niekedy viete vybaviť rýchlejšie a bez čakania.Pre lepšie a rýchlejšie vybavenie sa taktiež odporúča zarezervovať si termín v systéme pre rezervácie od ministerstva vnútra.

Ministerstvo vnútra je po technickej stránke pripravené zabezpečovať naďalej chod a vydávanie všetkých dokladov. Situáciu s chýbajúcimi čistopismi vyriešilo podpisom dodatku zmluvy. Informoval o tom minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). „Po mojom predchodcovi sme prišli do situácie, keď MV SR nebolo schopné zabezpečiť dostatok čistopisov na vydávanie vodičských preukazov pre ľudí, ktorým končili takzvané ružové preukazy. Podpísali sme dodatok, ktorý nám umožní túto situáciu vyriešiť,“ priblížil minister. Už tento týždeň majú podľa neho k dispozícii vyše stotisíc čistopisov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #poplatky #správne poplatky