Lacnejší plyn alebo elektrina? Pozrite sa, čo treba spraviť, aby ste platili čo najmenej

Najčastejším dôvodom pre zmenu dodávateľa je najmä cena za elektrinu a plyn. Tie sa neustále menia a zásadný vplyv na výslednú cenu majú aj konkrétne požiadavky zákazníka.

05.02.2024 06:00
dôchodci, peniaze, seniori, dôchodok, hotovosť Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Uvažujete nad zmenou vášho dodávateľa energií? „V prvom rade je potrebné zistiť, kedy sa zmluva končí alebo aká dlhá je výpovedná lehota. Pri podnikateľoch ide o konkrétny dátum, pri zmluvách na dobu neurčitú to môže byť 1 až 3 mesiace alebo pri každej zmene cenníka,“ uviedla Jana Ambrošová, predsedníčka Združenia dodávateľov energií.

„Je potrebné v prvom rade uzatvoriť zmluvu s novým dodávateľom do 31. marca 2024 príslušného roka a splnomocnený dodávateľ následne za odberateľa vybaví všetky potrebné náležitosti," vysvetľuje hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Radoslav Igaz.

Koľko trvá zmena

S každým obchodníkom uzatvárate zmluvu. Aj pri nákupe energií uzatvárate zmluvu o dodávke plynu alebo elektriny. Ide o štandardnú obchodnú zmluvu, ktorá má uvedené podmienky pre ukončenie zmluvy a výpovedné lehoty. „Netreba sa báť si ich prečítať,“ odporúča Ambrošová.

Zmenový proces trvá 21 dní, odporúča sa ale požiadať o zmenu dodávateľa v dostatočnom predstihu, určite to nenechávať na poslednú chvíľu. Pri verejných obstarávaniach je potrebné začať proces obstarávania niekoľko mesiacov dopredu. Najlepšie do konca júna, pokiaľ má dodávka začať od januára ďalšieho roku.

Poplatky sa zmenu dodávateľa nie sú. „Ale v prípade že chce odberateľ zmeniť dodávateľa skôr, môže mu byť účtovaná zmluvná pokuta za predčasné ukončenie zmluvy. Maximálna výška zmluvnej pokuty je upravená priamo v zákone č. 251/2012 Z. z,“ vysvetlil Igaz.

Najčastejším dôvodom pre zmenu dodávateľa je najmä cena za energie. Tie sa neustále menia a zásadný vplyv na výslednú cenu majú aj konkrétne požiadavky zákazníka, vysvetlila Ambrošová. Ďalej dodáva, že podnikateľom a neregulovaným subjektom neodporúča hľadať ceny na internete alebo v cenníkoch. Vždy je podľa nej výhodnejšie osloviť priamo dodávateľov a žiadať individuálnu ponuku presne na potreby zákazníka.

Domácnostiam zasa radí použiť porovnanie cien na stránke Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Napríklad ak domácnosť ročne na elektrine spotrebuje priemerne 2 500 kWh a jej aktuálny dodávateľ je Energie2, tak ročná platba aj s DPH vyjde 270,22 eura. Ak by však rozmýšľala domácnosť nad inými dodávateľmi, tak by vedela ušetriť aj vyše 40 eur. Takú sumu napríklad ponúka Right power.

Viac by domácnosť zaplatila, ak by si zvolila napríklad Východoslovenskú energetiku, a to 276,60 eura, alebo Elgas, kde by ročne zaplatila 289,44 eura.

URSO radí domácnostiam, aby v prvom rade pri rozhodovaní vychádzali z vlastnej reálnej spotreby, ktorá musí zodpovedať vhodnej veľkosti ističa (rezervovanej kapacity) a na základe toho si domácnosť u dodávateľa vyberie aj vhodnú tarifu. "Pri výbere vhodnej tarify treba zvážiť aj spôsob využívania spotrebičov v domácnosti, napríklad či sú využívané viac cez deň, alebo v noci. A samozrejme treba aj sledovať cenovú ponuku dodávateľov,“ dodal hovorca URSO.

Ceny za elektrinu

Ceny za dodávku elektriny pre rok 2024 sú podľa základných cenníkových cien dodávateľa (Cenník elektriny eDOM 2024), ktoré korešpondujú s cenami podľa rozhodnutia úradu č. 0061/2024/E v znení rozhodnutia č. 0129/2024/E, ktorým sa znížili fixné sadzby z 1,68 eura/odberné miesto/mesiac na 1,50 eura/odberné miesto/mesiac (bez DPH).

Domácnosť, ktorá má dom z klasických materiálov, ročne minie 10 000 kWh pri 947,87 metrov kubických. Ak má rodina súčasného dodávateľa plynu Slovenský plynárenský priemysel, tak ročne pri tejto spotrebe zaplatí 368,40 eura. Pri zmene na najvýhodnejšieho dodávateľa (Stredoslovenská energetika, a. s.) môžete ušetriť ročne 6.00 € s DPH, čo je úspora 1,63 %.

„Treba si uvedomiť, že čím lepšie vie odberateľ odhadnúť, ako sa bude počas roka vyvíjať jeho spotreba, tým môže mať lepšiu cenu,“ hovorí Ambrošová. Takže ako dodáva, dôležitá je história spotreby na odbernom mieste a informovať dodávateľa o plánoch do budúcnosti. Napríklad o pláne inštalovať fotovoltické panely alebo tepelné čerpadlo, čo môže ovplyvniť výslednú spotrebu energií.

Predsedníčka Združenia dodávateľov energií upozorňuje, že si treba dať pozor na viazanosť pôvodnej zmluvy, aby sa nestalo, že jedna zmluva sa ešte neskončí a v rovnakom období začne platiť nová. Vtedy zmenový proces neprebehne v poriadku a spôsobí to komplikácie odberateľovi.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #elektrina #dodávatelia energií