Slovákov čakajú veľké obmedzenia v železničnej doprave. Koho sa dotknú najviac?

Kritická situácia slovenských železníc sa netýka už len zlého stavu koľají. Kvôli nedostatku zamestnancov hrozí, že železničná doprava na západnom Slovensku bude v najbližších dňoch výrazne meškať. Dôvodom je podľa OAVD výrazný nedostatok zamestnancov.

08.02.2024 12:37
SR Doprava Doležal ZSSK Podpis Zmluva Súpravy... Foto: ,
Ilustračná fotka
debata (18)

Matej Ferencei z Odborovej asociácie výpravcov a dispečerov (OAVD) na Slovensku tvrdí, že v západoslovenskom regióne aktuálne chýba takmer 500 zamestnancov podieľajúcich sa na riadení a zabezpečení železničnej prevádzky. „Situácia je skutočne kritická. Prvý nedostatok zamestnancov sa už prejavil tento týždeň, kedy bol obmedzený počet zamestnacov v nočnej smene na Hlavnej stanici v Bratislave,” hovorí Ferencei. Na trati z Kútov cez Gbely a Holíč nad Moravou do Skalice na Slovensku je situácia ešte horšia, nakoľko tam už vlaky nejazdia a sú nahradené autobusmi. To v praxi znamená, že železničná doprava za západnom Slovensku sa stáva skôr príťažou ako službou verejnosti. Takáto situácia vážne komplikuje dopravu pre tisícky cestujúcich, ktorí železničnú dopravu dennodenne využívajú na presun.

mladá žena, cestovanie, vlak, dochádzanie Čítajte viac Vlaky zadarmo nie sú pre všetkých, nárok cestovať bez platenia nemá ani každý senior. Kto ich môže využiť?

Dôvodom nedostatku zamestnancov na železniciach sú podľa OAVD nevyhovujúce pracovné podmienky a nízke mzdy. „Dnes reálne hrozí, že od polovice roka bude na západnom Slovensku železničná doprava výraze obmedzená alebo zastavená. Najohrozenejšia je Bratislava, Trnava, a Záhorie,” upozorňuje Ferencei. So zamestnancami na údržbu tratí a zabezpečovacích zariadení je to podľa OAVD ešte horšie nakoľko tu sa nedostatok zamestnancov prejavuje na celom Slovensku.

V prípade, ak kompetentní situáciu budú naďalej ignorovať, takéto obmedzenia podľa Ferenceia čakajú aj ďalšie oblasti Slovenska. OAVD preto žiada Ministerstvo dopravy a generálne riaditeľstvo ŽSR o zverejnenie návrhu, akým spôsobom chcú zabezpečiť bezpečnosť a plynulosť dopravy od polovice roka 2024. Zároveň je OAVD pripravená vedeniu ŽSR ponúknuť aktívnu spoluprácu pri hľadaní finančných prostriedkov na zvyšovanie miezd kľúčových zamestnancov a vytvorení funkčnej personálnej politiky.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #vlaky #Slovensko #spoje