Partneri môžu mať majetok aj v podielovom spoluvlastníctve

Bežne sa vlastníkmi bytu alebo inej nehnuteľnosti stávajú manželia, ale aj partneri. Spoluvlastníctvo u nás môže byť podielové alebo bezpodielové, pričom bezpodielové vzniká len medzi manželmi a vzťahuje sa len na veci, okrem určitých výnimiek, ktoré nadobudnú dňom uzavretia manželstva.

19.09.2012 13:50
výdavky, peniaze, účty, nájomné, dane, hypotéka Foto:
Ilustračné foto.
debata
  • Podielové spoluvlastníctvo môže vzniknúť aj medzi partnermi. Ich spoluvlastnícky podiel vyjadruje mieru, akou sa podieľajú na právach a povinnostiach vyplývajúcich zo spoluvlastníctva k spoločnej veci. Napríklad v akom podiele hradia dane z nehnuteľností alebo náklady na byt. Zákon predpokladá, že podiely sú rovnaké, ak nie je právnym predpisom ustanovené alebo dohodnuté inak. Môžu sa teda dohodnúť aj na inom pomere. Ak však ide o nehnuteľnosti, takú dohodu treba doručiť s návrhom na vklad na správu katastra príslušnú podľa miesta, kde sa nehnuteľnosť nachádza.
  • Spoluvlastníci sú oprávnení a povinní spoločne a nerozdielne hradiť napríklad dane z nehnuteľností, platiť úhrady za byt, ktorý majú v spoluvlastníctve. Môžu však uzavrieť aj dohodu, že výdavky spojené s nehnuteľnosťou v spoluvlastníctve bude platiť len jeden z nich, takáto dohoda však musí byť oprávneným osobám známa. Zákon hovorí, že o hospodárení so spoločnou vecou rozhodujú väčšinou počítanou podľa veľkosti podielov. Pri rovnosti hlasov alebo ak sa väčšina alebo dohoda nedosiahne, rozhodne na návrh ktoréhokoľvek spoluvlastníka súd. Ak ide o dôležitú zmenu spoločnej veci, môžu prehlasovaní spoluvlastníci žiadať, aby o zmene rozhodol súd.
  • Predkupné právo. Pri prevode podielu majú spoluvlastníci predkupné právo. Nevzťahuje sa to jedine na prípady, keď svoj podiel jeden z nich predáva alebo daruje jemu blízkej osobe – napríklad deťom, súrodencom, manželovi alebo osobám v pomere rodinnom alebo obdobnom, ku ktorým má blízky vzťah, teda ani ak ho prevádza na životného partnera.
  • Partneri sa môžu dohodnúť o zrušení spoluvlastníctva a o vzájomnom vyrovnaní k nehnuteľnosti. Dohoda musí byť písomná a treba ju doručiť na zápis do katastra. Každý zo spoluvlastníkov musí ostatným na požiadanie vydať písomné potvrdenie o tom, ako sa vyrovnali, ak už dohoda o zrušení spoluvlastníctva a o vzájomnom vyrovnaní nemala písomnú formu.
  • Ak nedôjde k dohode, súd zruší spoluvlastníctvo a vykoná vyrovnanie na návrh niektorého spoluvlastníka. Prihliadne pritom na veľkosť podielov a na účelné využitie veci. Ak nie je rozdelenie napríklad nehnuteľnosti, bytu, atď. dobre možné, prikáže vec za primeranú náhradu jednému alebo viacerým spoluvlastníkom. Zákon súdu ukladá, aby pritom prihliadal na to, aby sa vec mohla účelne využiť a tiež na násilné správanie podielového spoluvlastníka voči ostatným spoluvlastníkom. Ak nehnuteľnosť alebo inú vec, ktorá patrí do spoluvlastníctva, žiadny zo spoluvlastníkov nechce, súd nariadi jej predaj a získanú sumu rozdelí podľa podielov.
  • Pri zrušení a vyrovnaní spoluvlastníctva rozdelením veci môže súd zriadiť vecné bremeno k novovzniknutej nehnuteľnosti v prospech vlastníka inej novovzniknutej nehnuteľnosti. Zrušenie a vyrovnanie spoluvlastníctva nemôže byť na ujmu osobám, ktorým patria práva viaznuce na nehnuteľnosti.

Zdroj: Občiansky zákonník

© Autorské práva vyhradené

debata chyba