Mama darovala dom sestre a zaťovi

Mama darovala rodinný dom mojej sestre a jej manželovi, obom do spoluvlastníctva rovným dielom, s tým, že aj naďalej má právo bývať v ňom. Oni tam bývajú tiež, dom si doteraz prerobili.

26.09.2012 12:03
hypotéka, hypotéky, stavebné, sporenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Mám nejaké právo na vyplatenie z tohto rodinného domu? Bývam vo vlastnom rodinnom dome, som ženatý a mám dve maloleté deti. Do 23 rokov som tam býval, finančne prispieval a tiež som sa podieľal na opravách domu, výstavbe garáže, letnej kuchyne, dvora a úprave okolia. Čitateľ

Odpoveď:

Právny poriadok poskytuje ochranu dedičom, ktorí boli takýmito právnymi úkonmi poručiteľa, ktoré vykonal za svojho života, ukrátení alebo inak znevýhodnení v porovnaní s ostanými dedičmi. Ochrany je však možné domôcť sa až v rámci dedičského konania za splnenia zákonom stanovených podmienok, a to tak, že obdarovanému dedičovi sa do jeho dedičského podielu započíta to, čo za života od zosnulého bezplatne dostal.

Od jeho podielu sa odpočíta hodnota daru v dôsledku čoho dôjde k modifikácii dedičských podielov v prospech „tzv. neobdarovaného dediča“. Radíme vám, aby ste sa obrátili na advokátsku kanceláriu, pretože môže ísť o zložitejšiu právnu otázku.

Odpovedal Mgr. Tomáš Čentík, advokátsky koncipient z advokátskej kancelárie Illeš, Šimčák, Bröstl, s.r.o.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba