Aké práva a povinnosti majú spoločenstvá majiteľov lesov a pasienkov

Zakladajú sa podľa osobitného zákona o pozemkových spoločenstvách (č. 181/1995). Môžu byť s právnou subjektivitou alebo bez právnej subjektivity.

04.10.2012 06:30
les, drevo, strom, stromy, urbár, urbariát Foto:
Ilustračné foto.
debata
  • Spoluvlastníci majú na spoločných pozemkoch (lesných a pasienkoch) len ideálne podiely. Ide o spoločenstvá bývalých urbárnikov, komposesoráty a podobné právne úpravy, ktoré sa po revolúcii obnovili a v rámci reštitúcií boli podiely na spoločných pozemkoch vydané pôvodným podielnikom alebo ich dedičom ako právnym nástupcom. Ďalej ide aj o nové spoločenstvá, ktoré sa zakladali podľa tohto zákona.
  • Spoluvlastníctvo nehnuteľnosti je nedeliteľné, spoluvlastníci ho nemôžu zrušiť a vzájomne sa vyrovnať tak ako napríklad spoluvlastníci bytu alebo rodinného domu či pozemku v intraviláne obce, ale aj spoluvlastníci pôdy, ak nepatrí urbariátu. Spoluvlastníctvo urbariátov nezruší a neusporiada ani súd. Podmienky drobenia podielov na celkovej výmere lesa alebo pasienku si musia upraviť tak, aby nevznikali vlastnícke podiely spoločnej nehnuteľnosti s výmerou menšou ako 2–tisíc štvorcových metrov. Podmienky drobenia v spoločenstve bez právnej subjektivity sú súčasťou vyhlásenia o združení, v spoločenstve s právnou subjektivitou súčasťou zmluvy o založení.
  • Členmi sú všetci spoluvlastníci spoločnej nehnuteľnosti, platí pre nich spomínaný zákon, ak v ňom niektoré otázky upravené nie sú, tak Občiansky zákonník.
  • Spoločenstvo musí na spoločnej nehnuteľnosti hospodáriť racionálne. Môže vykonávať poľnohospodársku prvovýrobu a s tým súvisiace spracovanie alebo úpravu poľnohospodárskych produktov, hospodáriť v lesoch a na vodných plochách, ak túto činnosť upravujú osobitné predpisy, spoločenstvo vykonáva túto činnosť v súlade s týmito osobitnými predpismi. Ďalšiu podnikateľskú činnosť môže vykonávať len za podmienok ustanovených osobitnými predpismi – napríklad podľa zákona o živnostenskom podnikaní. Členovia sa musia zdržať konania, ktoré by odporovalo účelu, na ktorý sa obnovilo alebo založilo.
  • Spoluvlastníci rozhodujú v pomere vyjadrenom súčtom alebo veľkosťou ich podielov na spoločnej nehnuteľnosti. Plnenie povinností vo väčšom rozsahu, môže spoluvlastník prevziať na seba len dobrovoľne. Ak sa veľkosť podielov v obnovenom spoločenstve nedá preukázať, platí, že sú rovnaké.
  • Ak niekto o sebe tvrdí, že je spoluvlastníkom spoločnej nehnuteľnosti alebo má k nej iné právo, a toto právo nemôže preukázať príslušnou listinou, spoločenstvo ho odkáže na konanie pred súdom. Na spory o vlastnícke práva k nehnuteľnostiam je totiž príslušný jedine súd, nemôžu o nich rozhodnúť pozemkové úrady. Do skončenia konania pred súdom sporný spoluvlastník nie je členom spoločenstva.
  • Slovenský pozemkový fond naďalej spravuje podiely štátu, podiely osôb s neznámym pobytom, ďalej tých, ktorí si svoje práva k spoločnej nehnuteľnosti podľa reštitučných zákonov včas neuplatnili, ako aj tie, ku ktorým doteraz nebolo vlastnícke právo preukázané. Fond ich užívať nemôže, neumožňuje mu to zákon, prenajíma ich spoločenstvu na účely lesného hospodárstva a poľnohospodárstva.
  • Urbárnici si mali reštitučné nároky na svoje podiely uplatniť v stanovených termínoch (najskôr do 31. decembra 2003). Ak sa nedali určiť, mali nárok na rovnaké podiely. Prekážkou vydania pozemku bolo, ak bol zastavaný stavbou oprávnenej osoby, v takých prípadoch sa poskytovala náhrada podľa Občianskeho zákonníka. Urbárnici si na uplatňovanie reštitučných nárokov mohli určiť svojho zástupcu alebo spoločných zástupcov, na to bol však potrebný súhlas majiteľov väčšiny podielov.
  • Členovia spoločenstva môžu prevádzať svoj vlastnícky podiel spoločnej nehnuteľnosti a s ním súvisiace práva a povinnosti len za podmienok ustanovených v tomto zákone a vo vyhlásení spoločníkov o združení alebo v zmluve o založení a v osobitnom predpise. Spoluvlastníci majú predkupné právo s výnimkou prípadov, keď svoj podiel niekto z nich daruje alebo prevádza na blízku osobu – deti, vnukov, pravnukov, rodičov, starých rodičov (teda na príbuzných v tzv. priamom rade). Tiež ho možno bez súhlasu spoluvlastníkov previesť na súrodencov a manžela alebo aj na sebe blízku osobu.
  • Nadobúdateľ vlastníctva podielu spoločnej nehnuteľnosti sa prevodom alebo prechodom vlastníctva stáva členom spoločenstva a vstupuje do práv a povinností člena spoločenstva v rozsahu nadobúdaného podielu. Dohoda o prevode vlastníctva musí mať písomnú formu a nadobúda účinnosť dňom vkladu do katastra nehnuteľností.
  • Ak je viac dedičov alebo spoluvlastníkov, je ten, kto je nadobúdateľom vlastníctva podielu spoločnej nehnuteľnosti, povinný vyrovnať sa s ostatnými dedičmi alebo spoluvlastníkmi dohodou do 12 mesiacov odo dňa právoplatnosti rozhodnutia súdu o dedičstve alebo o vyporiadaní spoluvlastníctva. Ak sa dedičia alebo spoluvlastníci nevysporiadajú dohodou v uvedenej lehote, môže každý z nich, spoločenstvo alebo jeho zástupca podať návrh na súd, aby rozhodol o vysporiadaní vlastníctva podielu spoločnej nehnuteľnosti medzi dedičmi alebo spoluvlastníkmi; najmä ak by vznikol vlastnícky podiel spoločnej nehnuteľnosti s výmerou menšou ako 2–tisíc štvorcových metrov.

ZDROJ: Z PLATNÉHO ZÁKONA O POZEMKOVÝCH SPOLOČENSTVÁCH

© Autorské práva vyhradené

debata chyba