Čo by ste mali vedieť, ak ste zdedili pôdu?

Prechádzajú na vás povinnosti a práva z nájomných zmlúv, ktoré mal zosnulý uzavreté s družstvom, roľníkmi alebo agrofirmami. V každom prípade by si mal dedič zistiť, kto je nájomcom zdedených pozemkov.

12.10.2012 11:12
pole, pozemok, roľa, traktor, družstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata
  • Dedič by mal vo vlastnom záujme oznámiť zmenu vlastníka družstvu alebo agropodnikateľovi, s ktorým mala zosnulá osoba uzatvorenú nájomnú zmluvu, inak nebudú vedieť, komu majú ďalej platiť nájomné.
  • Ak poľnohospodársky podnik nevie zistiť vlastníka, pôvodný zomrel a nový sa neprihlásil, možno ho zistiť podľa čísla parcely na správe katastra, údaje sú aj na webovej stránke Úradu geodézie kartografie a katastra SR. Niekedy dedičské konanie prebieha dlhší čas a je potrebné počkať na jeho ukončenie, až potom sa táto zmena premietne aj do katastra nehnuteľností. Ak sa peniaze za nájom po zomrelom vrátili, treba ich uložiť na zvláštny účet a viesť ich evidenciu. Nový vlastník pozemku má nárok na spätné vyplatenie nájmu za tri roky.
  • Pokiaľ pôdu niekto užíva bez nájomnej zmluvy, pošlite mu návrh zmluvy. Ak neviete, o koho ide, je viac možností, ako zistiť, kto si pôdu prenajíma, treba osloviť postupne: 1. obec, ktorá je príjemcom dane z nehnuteľností a vie uviesť platcu dane 2. Poľnohospodársku platobnú agentúru, ktorá v rámci podporných programov vypláca nájomcom pôdy dotácie 3. Slovenský pozemkový fond, ktorý ako správca prenajíma pozemky s nezisteným vlastníkom, ale vie uviesť podnik, ktorý na týchto pozemkoch podniká 4. poľnohospodárske podniky, ktoré si prenajímajú pozemky v príslušnom katastrálnom území (tieto majú evidenciu vlastných nájomných zmlúv a prehľad aj o hospodárení so susednými pozemkami) ! Do 30 dní treba zmenu vlastníka oznámiť aj na obecnom úrade, pod ktorý patrí katastrálne územie a na budúci rok do konca januára podať daňové priznanie k dani z nehnuteľností. Daň z pozemkov budete platiť až na budúci rok v termíne, ktorý vám určí obec. Ako môže dedič uzavrieť nájomnú zmluvu s iným agropodnikateľom:
    • Nájom má uzavretý na dobu určitú – takto uzavretá zmluva má presne uvedenú dobu trvania (deň ukončenia). Pre ukončenie nájmu je nevyhnutné, aby dedič, ktorý vstúpil do práv a povinností zosnulého prenajímateľa, rok pred zmluvným termínom vyzval nájomcu na vrátenie a prevzatie prenajatého pozemku. Ak tak neurobí, obnovuje sa zmluva na dĺžku trvania podľa pôvodnej zmluvy (rozmedzie dĺžok trvania určuje zákon).
    • Nájom má uzavretý na dobu neurčitú – na rozdiel od predošlého prípadu, nájom sa uzatvára bez obmedzenia. Jeho trvanie je však minimálne 5 rokov (okrem špeciálnych prípadov uvedených v zákone). To znamená, že nájomca má právo obhospodarovať pozemok 5 rokov od uzavretia zmluvy. Nájom sa ukončuje výpoveďou danou k 1. novembru a výpovedná lehota je jeden rok, ak bol dodržaný termín minimálneho nájmu 5 rokov. V prípade dohody tieto podmienky neplatia.
    • Na vznik novej zmluvy o nájme pozemku na poľnohospodárske účely pri prevádzkovaní podniku sa vyžaduje aj dohoda o výške nájomného alebo o spôsobe jej určenia, pričom výška nájomného je najmenej percento z hodnoty poľnohospodárskej pôdy určenej podľa bonitovanej pôdnoekologickej jednotky (podľa vyhlášky č. 38/2005 Z. z.). Niektoré agrofirmy platia viac alebo poskytujú aj plnenie v naturáliách. Treba sa informovať v obci, aké nájomné sa v danej lokalite za pôdu platí.
  • V prípade, že nájomca neplatil nájomné poručiteľovi a nebude ho platiť ani dedičom, je možné vymáhať ho, maximálne však tri roky spätne od podania žaloby na súde.
  • Neplatenie nájmu za pôdu je dôvod k odstúpeniu od zmluvy, ak nájomca, hoci upomenutý, nezaplatil splatné nájomné ani do splatnosti ďalšieho nájomného. Spory rieši súd.
  • Nájomca pôdy, ktorú ste zdedili, je oprávnený využívať ju riadnym spôsobom podľa dohody v nájomnej zmluve – na poľnohospodárske účely, pri prevádzkovaní podniku, primerane druhu pozemku – nemôže napríklad zmeniť ornú pôdu na trvalý trávny porast a musí dodržiavať predpisy o rastlinolekárskej starostlivosti, o hnojivách, o ochrane prírody a krajiny.
  • Nájomca môže:
    • meniť druh pozemku (napríklad poľnohospodársku pôdu na lúky a pasienky) alebo robiť iné zmeny len so súhlasom vlastníka
    • je oprávnený brať úžitky
    • znáša obvyklé náklady pri bežnom užívaní prenajatého pozemku, ak sa s vlastníkom v zmluve nedohodne inak
    • nájomné platí ročne pozadu vždy k 1. októbru kalendárneho roka, ak sa s vlastníkom nedohodne inak
    • ak ide o mimoriadne okolnosti – napríklad záplavy, pre ktoré nemohol prenajatý pozemok používať na poľnohospodárske účely alebo nemohol dosiahnuť žiadny výnos v príslušnom kalendárnom roku, nie je povinný platiť nájomné. Ak z týchto dôvodov úžitky z prenajatého pozemku klesli pod polovicu bežného výnosu, má právo na primeranú zľavu z nájomného.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba