Sestra chce získať dom, ktorý sme zdedili spoločne

V rodičovskom dome zostala bývať najmladšia sestra so svojou rodinou. Dom sme rovnakým dielom pred viac ako desiatimi rokmi zdedili po rodičoch. Sestra si teraz robí nároky na celý dom, pretože ho podľa jej slov „udržiavala a vydržala“ celých desať rokov. Mám na zdedený podiel domu aj po desiatich rokoch nárok?

14.10.2012 06:30
rozvod, dražba, nehnuteľnosť, majetok Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dom ste nadobudli so svojou sestrou do podielového spoluvlastníctva na základe právoplatného rozhodnutia o dedičstve, a preto vydržanie neprichádza do úvahy. Je síce jedným zo spôsobov, ako nadobudnúť vlastníctvo, zákon to však podmieňuje splnením viacerých podmienok. Nepostačuje len desaťročné nepretržité užívanie nehnuteľnosti. Na základe zápisu v katastri nehnuteľností ste spoluvlastníčkou zdedených nehnuteľností, nemusíte sa preto obávať, že o svoje spoluvlastnícke práva z titulu vydržania prídete.

Občiansky zákonník (§ 134) na vydržanie vlastníckeho práva vyžaduje splnenie troch podmienok súčasne. Prvou je, že nehnuteľnosť musí byť právne spôsobilá na vydržanie, druhou je dobromyseľnosť osoby, ktorá tvrdí, že vlastníctvo nadobudla, teda nie je si vedomá, žeby vec patrila niekomu inému. Vaša sestra však vie, že ste nadobudli spoluvlastnícky podiel dedením. Treťou podmienkou je, že držba musí byť nepretržitá – najmenej desať rokov (do tejto doby sa započíta aj držba právneho predchodcu – dediča) takej osoby. O oprávnenej držbe nemožno, naopak, hovoriť, ak napríklad jeden zo spoluvlastníkov vylúči ostatných z užívania nehnuteľnosti. Treba splniť všetky tri podmienky.

Podľa katastrálneho zákona (§ 38), ak niekto tvrdí, že je vlastníkom nehnuteľnosti a nie je to zapísané v liste vlastníctva ani v pozemkovej, prípadne v železničnej knihe, a svoje tvrdenie ani nevie hodnoverne preukázať, správa katastra ho vyzve, aby do jedného mesiaca odo dňa doručenia výzvy podal na súde určovaciu žalobu, prípadne, aby požiadal notára o vydanie osvedčenia o vzniku práva k nehnuteľnosti vydržaním. Notár osvedčí nadobudnutie vlastníckeho práva vydržaním, len ak je vydržanie nesporné. Osvedčuje ho v notárskej zápisnici, ktorá musí obsahovať vyhlásenie účastníka, že splnil podmienky vydržania podľa Občianskeho zákonníka. Najmä okolnosti, ktoré odôvodňujú začatie oprávnenej držby, jej trvanie a nepretržitosť. K vyhláseniu účastník dokladá aj vyjadrenia osôb, ktorým posledný zápis v katastri nehnuteľností preukazuje vlastnícke právo k nehnuteľnosti – teda aj vaše. Ďalej vyjadrenie obce, v ktorej katastrálnom území sa nehnuteľnosť nachádza, že nemá k vzniku vlastníckeho práva výhrady.

Kladné rozhodnutie súdu, alebo ak notár právo osvedčí, správa katastra zapíše záznamom a súčasne zruší poznámku. Ak však súd návrh zamietne alebo notár osvedčenie nevydá, oznámia to najneskôr do 30 dní správe katastra a tá poznámku zruší.

Keďže máte na dome rovnaký, ideálny spoluvlastnícky podiel, z jeho titulu môžete rozhodovať o nakladaní so spoločnou vecou. Obe máte právo brať z výsledkov takéhoto nakladania úžitky, a to vo výške svojho spoluvlastníckeho podielu. Pokiaľ by spoluvlastník nebol spokojný so spôsobom nakladania so spoločnou vecou, môže sa domáhať neplatnosti takého rozhodnutia na súde. Pokiaľ ide o hospodárenie so spoločnou vecou, založené je na dohode spoluvlastníkov.

V praxi sa často vyskytujú prípady, keď spoluvlastníci spoločnú vec prenajmú a výťažok z prenájmu si rozdelia podľa veľkosti spoluvlastníckych podielov. Na druhej strane je aj veľa takých prípadov, keď spoluvlastník užíva nehnuteľnosť výlučne sám pre svoje potreby bez toho, aby poskytoval druhému spoluvlastníkovi akúkoľvek náhradu. Ak by zo spoločného majetku chcel mať úžitky, musí sa od spoluvlastníka domáhať vydania bezdôvodného obohatenia súdnou cestou.

Pokiaľ by ste sa so sestrou na hospodárení so spoločnou vecou nevedeli dohodnúť, existuje možnosť zrušiť a vyporiadať podielové spoluvlastníctvo, a to prednostne dohodou, v krajnom prípade súdom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba