Ako správne odmietnuť dedičstvo

Podľa slovenských zákonov sa dedičstvo nadobúda smrťou poručiteľa. Nikoho však zákon nenúti, aby sa dedičom stal. Ten, kto dediť nechce, môže dedičstvo odmietnuť. Musí tak urobiť buď ústne na súde, alebo pred notárom, ktorého súd poveril prejednaním dedičstva. Svoje písomné vyhlásenie môže aj poslať listom, najlepšie doporučene alebo doručiť osobne.

15.10.2012 06:30
právnik, notár, právo, spravodlivosť, zmluva,... Foto:
Ilustračné foto.
debata
  • Vo vyhlásení si dedič nemôže klásť podmienky – napríklad matka nemôže dať do vyhlásenia, že sa vzdáva dedičstva bytu po svojom zosnulom manželovi v prospech svojho dieťaťa pod podmienkou, že s ňou uzavrie zmluvu, na základe ktorej bude mať právo v byte doživotne bývať. Iné je aj, ak napríklad syn zomretého odmietne dedičstvo v prospech svojho jediného syna a iné, ak jeden zo súrodencov, ktorý sám má dieťa, vyhlási, že dedičstvo odmieta v prospech ďalších troch súrodencov. Kým v prvom prípade ide o bezvýhradné odmietnutie, a teda ho treba chápať ako platné odmietnutie dedičstva, a teda syn poručiteľa už nebude dediť, ak by sa po poručiteľovi neskôr objavil nový majetok, v druhom ide len o návrh dedičskej dohody a súrodenec zostáva aj naďalej dedičom.
  • Vyhlásenie môže dedič urobiť do jedného mesiaca odo dňa, keď ho súd alebo súdny komisár o práve a následkoch upovedomil. Vo výnimočných prípadoch môže súd túto lehotu predĺžiť.
  • Odmietnuť dedičstvo nemožno za života poručiteľa.
  • Na dedičstvo sa hľadí ako na celok – dedič preto nemôže odmietnuť len časť dedičstva, napríklad dom zaťažený záložným právom, dlhy a ďalšie nehnuteľnosti a úspory prijať.
  • Vyhlásenie o odmietnutí musí urobiť osobne alebo prostredníctvom svojho zástupcu, ktorého na takýto úkon musí výslovne splnomocniť. V splnomocnení musí byť výslovne uvedené, že zástupca je oprávnený v mene dediča dedičstvo odmietnuť. Za dediča, ktorý nemá plnú spôsobilosť na právne úkony, napríklad za dieťa alebo duševne chorú osobu, ktorá bola spôsobilosti pozbavená súdom, koná jeho zákonný zástupca, ale vždy len so súhlasom súdu.
  • Odmietnutím dedičstva sa navodí stav, ako keby sa dedič smrti poručiteľa nedožil. Dedičská postupnosť sa uvoľňuje pre ďalšieho dediča zo závetu alebo zo zákona. Ten, kto dedičstvo odmietne, už nededí ani vtedy, ak by sa neskôr po zomretom objavil ďalší majetok.
  • Vyhlásenie o odmietnutí, ale aj prijatí nemôže dedič dodatočne odvolať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba