Kde hľadať spoluvlastníkov pôdy

Údaje o vlastníkoch možno hľadať na ministerstve vnútra či v Registri obyvateľov.

25.10.2012 06:30
dokumenty, úrady, lajstra Foto:
Ilustračné foto.
debata
  • Register obyvateľov. Obsahuje súbor údajov o obyvateľoch Slovenskej republiky, na ktorých základe možno osobu identifikovať, zistiť jej pobyt a vzťahy k iným osobám, ako aj ďalšie administratívne údaje vymedzené zákonom o hlásení pobytu našich občanov (č. 253/1998 Z. z.). Register obyvateľov je zdrojom platných údajov o našich obyvateľoch nielen pre potreby štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy či iných právnických osôb, ale aj pre súkromné potreby osôb, v tomto prípade je nápomocný pri vyhľadávaní spoluvlastníkov pôdy s neznámym pobytom u nás, nie však v cudzine. Obsahuje údaje o občanoch s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky, o občanoch, ktorí nemajú u nás trvalý pobyt nemajú, o cudzincoch prihlásených na pobyt na našom území a o tých, ktorým bol udelený azyl na našom území.
  • Žiadosť o oznámenie miesta pobytu možno adresovať aj ministerstvu vnútra, okresnému riaditeľstvu Policajného zboru a obci.
  • Žiadosť o zaslanie adresy musí byť písomná a musí byť uvedené: meno a priezvisko, rodné číslo, číslo občianskeho preukazu alebo iného dokladu preukazujúceho totožnosť a miesto trvalého pobytu žiadateľa; meno a priezvisko, prípadne dátum narodenia alebo rodné číslo obyvateľa, ktorého pobyt sa požaduje oznámiť, žiadosť treba zdôvodniť. Hľadaný môže poskytovanie údajov zakázať, musí o tom urobiť písomné vyhlásenie a doručiť ho ohlasovni pobytov, uvedie aj lehotu, na ktorú sa má zakázať vydávanie údajov; táto lehota nesmie byť dlhšia ako tri roky. Ohlasovňa o zákaze poskytovania údajov vyrozumie okresné riaditeľstvo Policajného zboru, ktorý zabezpečí zaznamenanie tohto zákazu do registra. Ten, kto poskytol informáciu o pobyte, je povinný na požiadanie hľadajúcej osoby informovať komu a na aký účel bola informácia o jeho pobyte poskytnutá. Na žiadosť treba za každú hľadanú osobu prilepiť 5–eurový kolok.
  • Zdrojom informácií o osobách, o ktorých je vzhľadom na dátum narodenia predpoklad, že už nežijú, sú farské úrady – tam sú uložené ich rodné listy. Sú ako dôkazový materiál v prípade, že by niekto chcel podať návrh na súd na vyhlásenie takej osoby za mŕtvu a vyvolať dedičské konanie, na základe ktorého by prešiel spoluvlastnícky podiel na pozemku na dediča alebo dedičov takej osoby. Až potom by si ho mohol od nich spoluvlastník odkúpiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba