Čo robiť pri dedičstve s úverom v banke

Účet v banke má dnes už takmer každý a jedným z prvých krokov pozostalých by preto malo byť nahlásiť úmrtie svojho blízkeho aj príslušnej banke, najlepšie predložením úmrtného listu.

25.10.2012 13:42
úver, starosti, problém, problémy, smútok,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ďalší postup je v prípade jednotlivých bánk individuálny. „Naša banka úvery zmrazí po tom, čo sa hodnoverným spôsobom dozvie o úmrtí dlžníka. Prestane ho úročiť a spoplatňovať a úver sa stane súčasťou dedičského konania,“ vraví Alena Walterová, hovorkyňa VÚB. „Ak však na účte figuroval ako spoludlžník, splácanie úveru sa neprerušuje. Ďalší spoludlžník je povinný úver splácať ďalej,“ dodáva.

„Ide o zložitú problematiku. Preto odporúčame, aby potenciálni dedičia už od počiatku komunikovali s bankou. Postupuje sa rozdielne podľa toho, či zomrel jediný dlžník alebo išlo o úver, v ktorom vystupovalo viac solidárne zaviazaných spoludlžníkov,“ vraví Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB Finančnej skupiny. „Tí budú aj naďalej svoj záväzok riadne splácať. Banka prihlási celkovú výšku pohľadávky ku dňu úmrtia dlžníka do dedičského konania. Po právoplatnom ukončení dedičského konania, či už osvedčením o dedičstve, ktoré vydá notár alebo uznesením súdu o dedičstve, banka komunikuje s dedičmi.“

„Prvý okruh rodinných príslušníkov – manželka, manžel, dcéry, synovia, môžu pristúpiť k záväzku ešte pred začatím dedičského konania, a to tak, že s nami podpíšu dohodu o pristúpení k záväzku,“ vraví Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne. „Od tohto okamihu môžu s úverom nakladať ako dlžníci, vrátane všetkých zmien na úvere.“ Osoba mimo tohto spomínaného okruhu rodinných príslušníkov môže takisto pristúpiť k záväzku obdobným spôsobom. „Vyžadujeme však potvrdenie od notára, že pochádza z okruhu tzv. domnelých dedičov,“ vraví Frimmer.

V momente, keď sa banka dozvie o úmrtí klienta, zastaví upomienky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba