Dedičia musia rátať so súdnym poplatkom a odmenou pre notára

Ľudia, ktorí zdedia väčší majetok, musia rátať s tým, že pri dedičskom konaní ich čakajú aj výdavky. Napríklad, ak niekto zdedí byt v hodnote tridsaťtisíc eur, auto v hodnote tritisíc eur a hotovosť 1 000 eur, vyjde súdny poplatok spolu s odmenou pre notára na 484,36 eura.

26.10.2012 06:30
notár, dedičstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Odmena notára sa vypočíta percentuálnou sadzbou od dvoch percent do 0,2 percenta zo základu. „So stúpajúcou hodnotou dedičstva sadzba klesá. To znamená, že pri majetku v hodnote 34–tisíc eur nebude odmena notára dve percentá z tejto sumy, teda 680 eur, ale len 317,80 eura,“ vysvetľuje notárka Miriam Imrich Breznoščáková.

Doklady o majetku zosnulého nemusia dedičia zháňať sami, to patrí k povinnostiam notára. Ten si vyžiada výpisy z každej správy katastra nehnuteľností. „Nehnuteľnosti notári prejednávajú len na základe výpisov z listov vlastníctva, z ktorých sa dá identifikovať číslo parcely, výmera, druh pozemku a vlastnícky podiel poručiteľa,“ vraví notárka. „Bez týchto výpisov ich nie je možné prejednať, a tým aj prepísať nehnuteľný majetok na dedičov, čím sa deklaruje nadobudnutie dedičstva.“

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Aké sú poplatky na súde a u notára.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Práve získavanie informácií zo správ katastra, ktoré sú v každom okresnom meste, je najčastejšou príčinou zdĺhavosti dedičského konania. V prípade pozemkov môžu byť príčinou zdržania aj konania, ktoré sa začali na pozemkových úradoch.

„Zostavujú sa registre obnovenej evidencie pozemkov, prípadne sa robia pozemkové úpravy, v rámci ktorých sa pozemky sceľujú a znovu prerozdeľujú medzi vlastníkov. Tieto práce trvajú aj niekoľko rokov a počas nich je zväčša pozastavené vydávanie výpisov z listov vlastníctva, a tým aj samotné prejednanie dedičstva u notárov,“ vysvetľuje dôvody notárka. Získanie ostatných podkladov, ktoré si musí zadovážiť notár, väčšinou netrvá dlho. „Vyžiadame si napríklad výpisy z Centrálneho registra cenných papierov, z evidencie vozidiel z príslušného dopravného inšpektorátu, výpisy z účtov vedených v bankách a iných peňažných ústavoch, z poľnohospodár­skych družstiev o evidencii majetkových podielov zosnulého, z obchodných spoločností z ich účtovných závierok,“ vymenúva Breznoščáková.

Náklady konania, ktoré platil počas zostavovania súpisu majetku patriaceho do dedičstva notár, uhradí dedič spolu s odmenou až po skončení dedičského konania. Notár má síce právo od dediča požadovať primeraný preddavok, ale k tomu dochádza len zriedka.

Vydávanie výpisov z katastra nehnuteľností na žiadosť notára prejednávajúceho dedičstvo je bezplatné. Rovnako vydávanie výpisov z matričných úradov, mestských a obecných úradov, poľnohospodárskych družstiev, obchodných spoločností, dopravného inšpektorátu, ktorý vedie evidenciu motorových vozidiel.

„Za výpisy z Centrálneho depozitára cenných papierov, bánk, sporiteľní, okrem Prvej stavebnej sporiteľne, poisťovní, správcovských spoločností, platí notár. Výška týchto poplatkov je v cenníkoch týchto spoločností a pohybuje sa od 6 do 36 eur. Napríklad banka si poplatok účtuje za jednu poskytnutú informáciu, a to bez ohľadu na to, aký je zostatok peňažných prostriedkov na žiadanom účte, aj keď žiaden zostatok nie je. Zisťuje sa totiž vždy stav ku dňu smrti poručiteľa,“ vraví ďalej notárka.

Napriek tomu, že poplatky na úradoch v poslednom čase stúpli, nepredpokladá sa zvyšovanie odmeny notárov za prejednanie dedičstiev. „Samozrejme cenníky za služby bánk a iných inštitúcií v rámci poskytovania informácií z účtov sú zostavované danými inštitúciami a notár ich nemôže ovplyvniť,“ dodáva Breznoščáková.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba