V dražbe sa dá predať zdedený majetok, podiel na pôde aj byt s hypotékou

Hrozba dražby straší čoraz viac Slovákov, ktorí nestíhajú splácať úvery či hypotéky. Svoj majetok ponúkajú do dražby aj samotní majitelia ešte skôr, ako sa dostane do dlhov, návrhy však podávajú aj veritelia. Byt alebo iný majetok môžu v dražbe predať aj dedičia, ak nevedia, čo s prijatým dedičstvom, a preto hľadajú možnosti, ako ho čo najlepšie speňažiť.

05.11.2012 10:25
rozvod, dražba, nehnuteľnosť, majetok Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Dražiť nemožno len cenné papiere a majetok, ktorý môže byť iba vo vlastníctve štátu,“ vraví Michal Sedlačko zo spoločnosti Dražobník. Vydražiť sa dá aj spoluvlastnícky podiel na byte, pôde či inej nehnuteľnosti. Ale aj automobil či cenné obrazy.

Spoločne sa dražia len hnuteľné veci, a to s hodnotou, ktorá nesmie presiahnuť 16 596,96 eura, nikdy nie nehnuteľnosti. Do dražby môže dať majiteľ dokonca aj taký byt, ktorý je zaťažený hypotekárnymi splátkami. „Je to možné, ale len po predchádzajúcej dohode s bankou a vykonaním dražby by musel poveriť spoločnosť, ktorá má na to oprávnenie,“ vraví Zuzana Krenyitzká, hovorkyňa OTP banky. „Klient môže predať založenú nehnuteľnosť aj priamo. Z výťažku z dražby sa v prvom rade uspokojí pohľadávka záložného veriteľa, iných záložných veriteľov a zostatok by zostal bývalému vlastníkovi.“ Podobne môžu dražiť byt aj tí, ktorí si vybrali hypotekárny úver z Československej obchodnej banky. „Avšak len v tom prípade, ak nehnuteľnosť nie je zaťažená napríklad exekučným záložným právom alebo iným právom tretích osôb,“ vraví Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Výhody a nevýhody kúpy nehnuteľností v dražbe.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Na našom trhu pôsobí vyše 400 dražobníkov a dražobných spoločností, ich adresy sú zverejnené aj na webových stránkach ministerstva spravodlivosti, ktoré dozerá na ich zákonnosť. Tam treba adresovať aj sťažnosti na priebeh dražby. Dražobníkov združených v Národnej asociácii dražobných spoločností zaväzuje etický kódex, všetky veľké spoločnosti inzerujú na dražobnom portáli www.drazba. sk alebo na svojich internetových stránkach.

Nie každá sa však špecializuje na dražby nehnuteľností. Preto je vždy podstatné, čo chcete dať do dražby a vybrať si dražobníka, ktorý má príslušné oprávnenie. Vhodné je pred jeho výberom vyhľadať si o ňom referencie.

Výhodou predaja bytu v dražbe je podľa Michala Sedlačka transparentnosť. „Dá sa pritom dosiahnuť čo najvyššia cena, ktorá odzrkadľuje reálnu situáciu na trhu. Navyše si treba uvedomiť, že celý predaj je v rukách kvalifi kovanej osoby, ktorá je povinne poistená pre prípad, že by svojím postupom spôsobila škodu,“ vraví. Predaj majetku v dražbe by podľa neho mohli využiť aj dedičia. „Najmä ak by sa neskôr nevedeli dohodnúť o speňažení majetku po pozostalom.“

Všetky doklady pre realizáciu dobrovoľnej dražby si dražobná spoločnosť vyžiada od navrhovateľa v závislosti od toho, či sa predáva nehnuteľnosť, alebo nejaký cenný obraz. „V zásade sú to však štandardné doklady, teda občianske preukazy alebo iné identifi kačné doklady navrhovateľa dražby a ak sa predáva nehnuteľnosť, tak aj aktuálny výpis z listu vlastníctva k danej nehnuteľnosti.“

Najnižšiu vyvolávaciu cenu, za ktorú sa ide nehnuteľnosť dražiť, si dohodne dražobná spoločnosť alebo dražobník s jej majiteľom, najčastejšie sa však určuje podľa ohodnotenia znalca.

Dražobná spoločnosť môže od účastníkov dražby vyžadovať, aby zložili buď určitú sumu, alebo bankovú záruku ako dražobnú zábezpeku. Buď dražobníkovi, alebo do notárskej úschovy, a to najneskôr do otvorenia dražby. Táto nesmie byť vyššia ako 30 percent z najnižšieho podania, nesmie presiahnuť sumu 49 790,88 eura. „Dražobná zábezpeka sa skladá preto, aby sa zabezpečili záväzky toho, kto nehnuteľnosť vydraží, v prípade, že by dražbu zmaril. Suma, ktorú zložil, sa zahrnie do ceny dosiahnutej vydražením,“ vysvetľuje Sedlačko. „Všetkým ostatným, ktorí nevydražili, sa po skončení dražby vracia.“

Dražba nehnuteľností, či už sa draží byt, pozemok, garáž, alebo iná nehnuteľnosť, prebieha vždy rovnako. „Celú dražbu vedie licitátor, ktorý sa obracia na jej účastníkov, aby robili svoje podania,“ opisuje priebeh Sedlačko. „Následne sa účastník, ktorý ponúkne najvyššiu cenu, stane vydražiteľom. Pre ostatných, neúspešných, sa dražba skončila. Vrátia sa im zložené dražobné zábezpeky a s vydražiteľom sa ešte podpíše notárska zápisnica o priebehu dobrovoľnej dražby.“

Z výťažku sa hradia náklady dražby, najmä náklady na činnosť notára, inzerovanie, poštovné či vypracovanie znaleckého posudku a zmluvná odmena dražobníka. Suma sa vypláca bezhotovostne, prevodom z účtu dražobnej spoločnosti, pokiaľ sa nedohodne inak.

Dražba nehnuteľností na návrh majiteľa je jedna z foriem predaja, ktorá môže zabezpečiť vyšší výnos na základe licitácie. Nehnuteľnosti sa dražia na miestach, ktoré sú na to vhodné. Teda majú dostatok miest na sedenie, miesto na prácu licitátora a notára. Nevyužívajú sa teda priamo nehnuteľnosti, ktoré sa dražia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba