Nehnuteľnosť môže v dražbe predať aj exekútor

Výška dlhu, pri ktorej súdny exekútor pristupuje k predaju nehnuteľnosti, nie je rozhodujúca. „Ak dlžník nepracuje, nemá úspory v banke, nevlastní žiadne motorové vozidlo a nie je ochotný či schopný dlh inak uhradiť, pristúpi súdny exekútor so súhlasom veriteľa k predaju nehnuteľnosti, ktorú vlastní,“ upozorňuje súdny exekútor Peter Kliment.

06.11.2012 06:30
hypotéka, peňaženka, bývanie, úver, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Čo všetko, okrem vlastníckych práv k nehnuteľnosti, sa dá ešte vydražiť?

Veci hnuteľné, niektoré druhy cenných papierov a majetkové práva, podnik alebo jeho časť, ale aj spoluvlastnícky podiel na nehnuteľnosti.

Kedy sa vyžaduje dražobná zábezpeka?

Len pri predaji nehnuteľností. Záujemcovia o kúpu draženej nehnuteľnosti sú pred začatím dražby povinní ju zložiť šekom alebo prevodom na účet exekútora. Výška zábezpeky je polovica vyvolávacej ceny. Tá sa rovná všeobecnej hodnote určenej znaleckým posudkom, je to vyvolávacia cena.

Môže byť dražobnou zábezpekou napríklad aj byt dražiteľa?

Nie, dražobnou zábezpekou môžu byť len peňažné prostriedky.

Ako prebieha dražba bytu, rodinného domu, garáže, pozemku?

Postup je rovnaký pri všetkých týchto nehnuteľnostiach. Po zložení zábezpeky exekútor vyzve záujemcov, aby dražili. Robia tak osobne alebo prostredníctvom svojho splnomocneného zástupcu. Exekútor pred začatím dražby účastníkov oboznámi s jej priebehom aj s výškou najnižšieho prihodenia. Draží sa dovtedy, kým exekútor neudelí tomu, kto ponúkol najvyššiu cenu, príklep – po prvé, po druhé, po tretie.

Ak nastane situácia, že viacerí dražitelia navrhnú rovnakú cenu?

Exekútor rozhodne žrebom, ktorému z nich príklep udelí. Ak však bol jedným z týchto dražiteľov spoluvlastník nehnuteľnosti alebo ten, kto má k nehnuteľnosti predkupné právo vecnej povahy, exekútor udelí príklep jemu. O priebehu dražby, ako aj o prípadných námietkach jej účastníkov spisuje exekútor zápisnicu, ktorú zasiela na príslušný exekučný súd. Udelenie príklepu totiž podlieha schváleniu súdom.

Kedy sa môže nasťahovať do bytu ten, kto ho vydražil?

Po udelení príklepu sa vydražiteľ môže ujať jeho držby. Ak najneskôr do dvoch mesiacov zaplatí najvyššie podanie a súd udelenie príklepu schváli, stáva sa vlastníkom už ku dňu udelenia príklepu.

Čo ak peniaze nezaplatí?

Exekútor nariadi opätovnú dražbu, pričom najnižšie podanie sa rovná dvom tretinám najnižšieho podania určeného znaleckým posudkom. Tento vydražiteľ je povinný zaplatiť rozdiel na najvyššom podaní, náklady opätovnej dražby a škodu, ktorá vznikla tým, že nezaplatil včas. Ak sa nehnuteľnosť nepodarí predať ani do jedného roka, môže súd na návrh účastníka exekučného konania alebo exekútora exekúciu predajom nehnuteľnosti zastaviť.

V akých priestoroch sa zvyknú dražiť nehnuteľnosti?

Miesto a čas dražby stanovuje exekútor v dražobnej vyhláške. Spravidla sa koná v priestoroch exekútorského úradu, a to vzhľadom na jej personálne a administratívne zabezpečenie. O priebehu dražby sa vyhotovuje zápisnica, ktorú účastníci podpíšu. Dražbu nehnuteľností je možné robiť aj priamo v mieste nehnuteľnosti, ktorá je predmetom dražby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba