Ako sa postupuje v prípade dražby nehnuteľnosti zaťaženej hypotékou

Získať úver na byt, ktorý ste vydražili, môže byť problém.

07.11.2012 06:30
Reality, dom, hypotéka, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Môže dať klient do dražby byt alebo inú nehnuteľnosť zaťaženú hypotékou?

OTP Banka Slovensko

Je to možné, ale po predchádzajúcej dohode s bankou. Náš klient by však dražbou musel poveriť spoločnosť, ktorá má na to oprávnenie. Môže ju však predať aj priamo.

ČSOB

Navrhovateľom dražby môže byť aj vlastník nehnuteľnosti. Lenže iba vtedy, ak táto nie je zaťažená napríklad exekučným záložným právom alebo iným právom tretích osôb. Vlastník tak predáva nehnuteľnosť zvyčajne mimo dražby, pretože cenu dosiahnutú vydražením nie je vopred možné presne určiť.

VÚB banka

Aj keď to nie je úplne štandardný postup, vlastník nehnuteľnosti môže podať návrh na dražbu nehnuteľnosti. Záložné práva však zostávajú zapísané na liste vlastníctva k predmetnej nehnuteľnosti. Preto celý proces treba robiť v úzkej súčinnosti s bankou, prípadne aj s inými veriteľmi dlžníka. Preto by sa vlastník nehnuteľnosti mal najskôr dohodnúť s bankou, čo bude ďalej so záložným právom, resp. s úverom, ku ktorému sa viaže. Napríklad, že z výťažku dražby vyplatí úver, že banke ponúkne inú nehnuteľnosť a dôjde k zmene záložného práva, že úver prejde na nového vlastníka nehnuteľnosti. Navyše zároveň platí, že akékoľvek nakladanie so založenou nehnuteľnosťou – napríklad predaj, darovanie, založenie, dražba – je podmienené súhlasom banky. Pokiaľ by vlastník založenej nehnuteľnosti konal bez súhlasu banky, porušil by zmluvné podmienky, čo by mohlo viesť aj k okamžitému splateniu úveru.

Volksbank Slovensko

Návrh na dobrovoľnú dražbu môže dať len veriteľ, ktorý má záložné pravo k nehnuteľnosti. Jednoducho povedané, ak je byt či dom zaťažený hypotékou od banky, banka je záložný veriteľ a dražbu musí vykonať banka. V prípade konkurzu môže majetok, ktorý je súčasťou konkurznej podstaty, formou dobrovoľnej dražby realizovať aj správca, a to aj vtedy, ak je zaťažený hypotékou.

UniCredit Bank Slovakia

Banky majú štandardne v zmluvách s klientmi dohodnuté, že klient nie je oprávnený bez súhlasu banky previesť nehnuteľnosť na tretiu osobu. Z pohľadu banky teda nie je rozhodujúce, či klient predá svoju nehnuteľnosť kúpnou zmluvou, alebo dražbou tretej osobe, ale to, či pred takýmto úkonom získa súhlas banky.

Tatra banka

Môže, pripomínam však, že je stanovená povinnosť dražobníka upustiť od dražby najneskôr do jej začatia, ak je navrhovateľom dražby vlastník nehnuteľnosti a ak bol na predmet dražby nariadený výkon rozhodnutia alebo exekučné konanie. Dražobník je povinný výťažok mu odovzdať bez zbytočných prieťahov až po tom, čo boli uhradené náklady dražby, uspokojené pohľadávky záložného veriteľa a zaplatená cena dosiahnutá vydražením.

Slovenská sporiteľňa

Majiteľ potrebuje k predaju nehnuteľnosti v dobrovoľnej dražbe súhlas veriteľa, t. j. banky, ktorá poskytla úver.

Poskytujete úvery na kúpu bytu v dražbe?

OTP Banka Slovensko

OTP Banka úvery na kúpu nehnuteľnosti v dražbe neposkytuje. Poskytuje ho len v prípade, ak by klient aj touto nehnuteľnosťou úver zabezpečil. Je to z dôvodu, že vydražiteľ nadobúda vlastnícke právo až po zaplatení ceny nehnuteľnosti, nie je možné teda zriadiť záložné právo k nehnuteľnosti, a teda nie je možné ani úver vyčerpať. Druhou hrozbou je, že majiteľ vydraženej nehnuteľnosti môže do troch mesiacov napadnúť dražbu a v prípade, že by súd rozhodol v jeho prospech, banka by mala nezabezpečený úver. Ak by klient na nadobudnutie takejto nehnuteľnosti použil aspoň dočasne inú vhodnú nehnuteľnosť, banka úver poskytne a následne vymení záložné právo po zápise vlastníckeho práva a po lehote, dokedy je možné uplatniť odvolanie voči dražbe.

ČSOB

Klient môže našu banku požiadať o hypotekárny úver. Podmienky na jeho získanie sa od štandardných v ničom nelíšia. Vďaka benefi tu – hypotéka do 24 hodín, mu už do 24 hodín oznámime, či bol úver schválený, a teda klient u nás 15–dňovú lehotu na vyplatenie ceny nehnuteľnosti stí­ha.

Tatra banka

Úver je možné poskytnúť. Môžu nastať tri scenáre: a) klient použije na kúpu draženej nehnuteľnosti vlastné finančné prostriedky, založí inú nehnuteľnosť a použije úver od banky na prefinancovanie kúpy draženej nehnuteľnosti; b) klient použije vlastné finančné prostriedky, počká tri mesiace od konania dražby a použije úver od banky na prefinancovanie kúpy draženej nehnuteľnosti, ktorý zabezpečí draženou nehnuteľnosťou; c) použije úver, ktorý zabezpečí inou ako draženou nehnuteľnosťou.

VÚB banka

Financovanie kúpy nehnuteľnosti v dražbe je možné, len ak klient bude ručiť aj inou nehnuteľnosťou.

Slovenská sporiteľňa

Ak má klient záujem kúpiť nehnuteľnosť v dobrovoľnej dražbe, odporúčame, aby úver zabezpečil inou nehnuteľnosťou. Následne je možné požiadať banku o zmenu zabezpečenia za nehnuteľnosť nadobudnutú v dobrovoľnej dražbe. Ak nemá možnosť tak urobiť, vo výnimočných prípadoch umožníme úver zabezpečiť aj draženou nehnuteľnosťou, keď je navrhovateľom dražby naša banka.

UniCredit Bank

V individuálnych prípadoch dokážeme vyhovieť aj takejto požiadavke klienta.

Zdroj: banky

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba