Chceme zrušiť spoluvlastníctvo pôdy

Chceli by sme zrušiť spoluvlastníctvo pôdy. Stačí, ak dohodu o zrušení spoluvlastníctva podpíšu všetci spoluvlastníci, uvedú v nej aktuálne údaje z listu vlastníctva, dajú si overiť podpisy a zanesú dohodu na kataster? Zápis o dohode sa robí u notára alebo advokáta? Čitatelia zo Serede

22.11.2012 11:35
pole, pozemok, roľa, traktor, družstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nesmie chýbať názov právneho úkonu, v ktorom treba uviesť, že uzatvárate Dohodu o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva, uzatvára sa podľa § 141 Občianskeho zákonníka. Pri každom účastníkovi zmluvy treba uviesť meno, priezvisko, rodné meno, a to aj pri mužovi, dátum narodenia, správne rodné číslo, adresu trvalého pobytu – obec, ulicu, číslo domu; adresu prechodného pobytu, ak sa účastník zmluvy zdržiava častejšie na nej, číslo platného občianskeho preukazu, cestovného pasu alebo iného dokladu a číslo listu vlastníctva.

Keďže predmetom dohody je nehnuteľnosť – v tomto prípade pôda, musí obsahovať aktuálne údaje, to znamená parcelné číslo, či ide o parcelu registra C alebo E, výmeru, druh pozemku, katastrálne územie, výšku podielov jednotlivých spoluvlastníkov a výmeru týchto podielov.

Treba tiež upozorniť na zákaz drobiť poľnohospodársku pôdu, ktorá sa nachádza mimo zastavaného územia obce. Pri jej rozdelení medzi spoluvlastníkov nesmie vzniknúť pozemok menší ako 2-tisíc štvorcových metrov, platí to aj o výmere spoluvlastníckeho podielu, ak by delením opäť vznikol. Napríklad, ak by sa chceli spojiť dvaja z vás a naďalej mať pôdu v spoluvlastníctve.

K zmluve treba priložiť aj geometrický plán a návrh na vklad, jeho povinné náležitosti upravuje katastrálny zákon. Musí sa podať písomne a obsahuje opäť: meno a priezvisko navrhovateľa, miesto jeho trvalého pobytu, označenie správy katastra, ktorej je návrh adresovaný, a označenie právneho úkonu – teda, že ide o Dohodu o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva. Ak dohoda obsahuje viac právnych úkonov, treba označiť všetky. Napríklad, ak si niektorý zo spoluvlastníkov chce zabezpečiť aj právo prechodu cez cudzí pozemok, teda prístupovú cestu, museli by návrh aj dohoda obsahovať toto vecné bremeno. Návrh na vklad nemusia podať všetci účastníci dohody, stačí, ak ho podá jeden z nich. Zamieta sa hlavne z dôvodu chybne vyhotovenej dohody (nejde o chyby v písaní alebo iné zrejmé nesprávnosti), chyba je taká, že spôsobuje neplatnosť právneho úkonu.

Môžete uzavrieť aj kúpnu zmluvu, na základe ktorej si vzájomne predáte svoje podiely. Sú aj iné možnosti, spoluvlastník môže svoj podiel previesť na viacerých buď darovacou zmluvou, alebo kúpnou zmluvou. Alebo môžete svoje spoluvlastnícke podiely darovať, poprípade predať len jednému z vás a ten sa stane výlučným vlastníkom pôdy. Do listu vlastníctva sa výlučné vlastníctvo zapisuje v pomere 1/1 a nový vlastník takto získa absolútnu voľnosť v nakladaní s takým pozemkom. Môže ho bez obmedzení ďalej predať alebo darovať. Spoluvlastníci síce na to potrebujú súhlas ostatných – ak by chceli svoj podiel previesť na inú, než blízku osobu, ale správa katastra tento súhlas pri povolení vkladu nevyžaduje. Máte teda viac možností, ako sa dohodnúť. Vhodné je preto využiť služby advokáta alebo notára, ktorí vám poskytnú kompletnú a odbornú právnu pomoc. Tak sa vyhnete aj zbytočným poplatkom na katastri, ktorý, ak kvôli závažným právnym nedostatkom návrh zamietne, vám poplatky nevráti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba