Zdedili ste byt či dom? Nezabudnite to oznámiť a priznať daň

Dedičov, ktorí v tomto roku nadobudli nehnuteľnosti, čakajú viaceré daňové povinnosti. V prvom rade musia ohlásiť zmenu vlastníka na príslušnom obecnom alebo mestskom úrade. Vždy na tom, na ktorého území sa byt, pôda, rodinný dom či iná nehnuteľnosť nachádzajú. Ak sa chcú vyhnúť pokute, musia tak urobiť do 30 dní.

22.11.2012 13:48
Reality, dom, hypotéka, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Navyše ak na budúci rok do konca januára nepodajú priznanie k dani z nehnuteľností, hrozí im ďalšia. Mestá podľa našich informácií dane z nehnuteľností neplánujú zvyšovať. Ak dedičmi sú starší ľudia, môžu si do konca januára uplatniť nárok na úľavu alebo oslobodenie od dane, ak ju mesto alebo obec budú poskytovať.

„V decembri sa síce oznamovacia povinnosť končí, ale v novom roku všetci, ktorí zdedili nehnuteľnosti, budú musieť do konca januára podávať priznania,“ vraví Viera Dudíková, vedúca oddelenia daní a poplatkov Mestského úradu v Banskej Bystrici.

Priznanie podávajú dedičia iba ak majú vydané osvedčenie o dedičstve alebo rozhodnutie zo súdu, ktoré v tomto roku nadobudlo právoplatnosť. Ak ho ešte nemajú, ešte nenadobudlo právoplatnosť, nie je možné počas dedičského konania daň vyrubiť.

Od decembra platí novela zákona o miestnych daniach. „Ak niekto nadobudol nehnuteľnosť dedením, kúpou alebo darovaním do konca tohto roka, ale aj ten, u koho zanikli vlastnícke práva k nehnuteľnosti, je povinný v januári podať priznanie. Navyše na novom tlačive, spoločnom pre daň z nehnuteľnosti, za psa, za predajné automaty a nevýherné hracie prístroje,“ objasňuje Dudíková. Pripomína tiež, že ak daňovník nadobudne ďalšiu nehnuteľnosť, vrátane dedičov a aj tí, ktorým vlastnícke práva k nehnuteľnostiam zanikli, budú podávať už len čiastkové priznanie. „Už len za tú nehnuteľnosť, ktorej sa zmena týka.“

Podľa Vladimíra Petríka, vedúceho odboru miestnych daní a poplatkov Mestského úradu v Nitre, sa nemôže stať, že mesto vyrubí daň osobe, ktorá už nežije. „Elektronicky sme prepojení s registrom obyvateľov v Banskej Bystrici, ktorý eviduje úmrtia na základe úmrtných listov z matrík. V prípade, že by sme chceli vyrubiť daň z nehnuteľností, zo psa či inú, napríklad za hracie prístroje, už nežijúcej osobe, zápis by sa rozsvietil, čo nám signalizuje, že dotyčná osoba už nežije.“

Dedičia, ktorí zdedené nehnuteľnosti po svojich rodičoch v tomto roku predali, nebudú musieť platiť daň z príjmov, len ak splnili podmienky oslobodenia, čiže ak napríklad s rodičmi vlastnili predávané nehnuteľnosti spolu najmenej päť rokov a medzitým neboli zahrnuté do obchodného majetku. Zároveň, ak v tomto roku nedosiahli ani príjem podľa zmluvy o budúcom predaji tejto nehnuteľnosti. Platí to aj v prípade dedenia medzi manželmi. Ak ich dedičia zahrnuli do obchodného majetku, príjem z ich predaja je oslobodený od 19-percentnej dane až po piatich rokoch od ich vyradenia z obchodného majetku.

Ak však dedičstvo bolo nadobudnuté ešte do konca roku 2010, na účely posúdenia oslobodenia príjmu z predaja bytu alebo rodinného domu do úvahy prichádza aj trvalý pobyt dediča v nehnuteľnosti najmenej po dobu dvoch rokov bezprostredne pred jej predajom. Napríklad ak byt alebo rodinný dom zdedil jeden z manželov alebo jedno z detí v tom čase, teda ešte pred rokom 2011, alebo súrodenec zosnulého, teda dedič v nepriamom rade, a mal v ňom bezprostredne pred predajom trvalý pobyt najmenej dva roky, nemusí platiť pri predaji takého bytu daň z príjmu. Ale len ak ho medzitým nezahrnul do obchodného majetku.

Správca dane, v prípade dane z nehnuteľností je ním mesto alebo obec a v prípade dane z príjmov príslušný daňový úrad v mieste trvalého bydliska daňovníka, má povinnosť za nepodanie daňového priznania uložiť pokutu. „Pohybuje sa podľa závažnosti prípadu od 30 do 16-tisíc eur,“ upozorňuje Gabriela Dianová, hovorkyňa Finančného riaditeľstva. „Pokuta za nepodanie daňového priznania v ustanovenej lehote bude uložená osobe, ktorej povinnosťou bolo podať daňové priznanie, teda aj dedičovi. Ak daň v stanovenej lehote nezaplatí, správca dane mu vyrubí aj úrok z omeškania.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba