Kto vlastní podielnické listy a aké má práva

Vlastníci ich môžu kedykoľvek bez obmedzení predať, darovať či založiť za úver.

23.11.2012 06:30
dôchodca, dôchodok, penzia, voľno, relax Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kto tento cenný papier dostal

  • Družstvá ich vydávali svojim členom, nečlenom a aj osobám, ktorým nevydali majetkové podiely – vedú ich zoznamy s výškou majetkových podielov.
  • Menovitá hodnota podielnických listov vydaných členom družstva tvorí rozdiel medzi ich majetkovými podielmi z transformácie družstva a výškou ich základného členského vkladu.
  • Vydávajú sa buď na meno, alebo na doručiteľa – v zaknihovanej alebo v listinnej podobe.
  • Podielnický list musí obsahovať obchodné meno a sídlo družstva, jeho menovitú hodnotu, označenie, či ide o podielnický list na meno, alebo na doručiteľa a dátum vydania. Ak je na meno, musí obsahovať aj meno majiteľa.

Aké práva majú vlastníci

  • Právo na podiel zo zisku družstva primeraný počtu podielnických listov – pri delení zisku nemôžu byť v porovnaní s členmi družstva znevýhodnení.
  • Vlastníci ho môžu kedykoľvek a bez obmedzení predať, darovať, založiť ho za pôžičku. Ponúknuť ho môžu aj družstvu, ktoré ho musí umoriť (zničiť).
  • Môžu požiadať družstvo o prijatie za člena – družstvo ich žiadosť bez závažných dôvodov odmietnuť nemôže, ale len ak ju vlastník podá do 30 dní od splatnosti podielnických listov.
  • Podielnik prijatý za člena má nárok, aby družstvo premenilo jeho podielnické listy na členské vklady v družstve – jeho vklad sa zníži o podiel, ktorý je povinný dať do nedeliteľného fondu družstva.
  • Ak je družstvo v likvidácii alebo v konkurze a tiež v konaní o vyrovnaní, má podielnik postavenie veriteľa – na súde si musí uplatňovať svoje majetkové nároky.
  • Ak má niekto listy v hodnote základného členského vkladu, predstavenstvo je povinné najmenej raz ročne zaslať mu informáciu o stave obchodného majetku a záväzkov družstva a o výsledku hospodárenia, ale aj o takých skutočnostiach, ktoré môžu ovplyvniť majetkovú a finančnú situáciu družstva. Družstvo tieto informácie zasiela len na požiadanie a na adresu, ktorú mu majiteľ listov poskytne.
  • Ak sa podielnici, ktorí vlastnia listy v hodnote vyššej ako 10 % z obchodného majetku družstva dohodnú, môžu predkladať členskej schôdzi stanoviská a návrhy k otázkam, ktoré sa týkajú ich práv a oprávnených záujmov. Stanoviská, návrhy a určenie zástupcov prijímajú nečlenovia družstva na spoločnom zasadnutí nadpolovičnou väčšinou hlasov prítomných. Členská schôdza je povinná prerokovať ich a zaujať k nim stanovisko. Poverení zástupcovia majú právo zúčastniť sa aj na členskej schôdzi a vyžiadať si z nej zápisnicu na nahliadnutie; zároveň preukážu, že vlastnia akcie, ktorých celková hodnota presahuje desatinu obchodného imania družstva.
  • Ak družstvo vydá podielnické listy aj pre svojich členov, v stanovách musí určiť, že členovia družstva, ktorí sa stanú podielnikmi, majú pri hlasovaní na členskej schôdzi právo na viac hlasov, a to úmerne výške hodnoty ich podielnických listov. Majú tiež právo na premenu svojich podielnických listov vrátane tých, ktoré neskôr nadobudnú, na ďalší členský vklad.
  • Družstvo môže, ale nemusí, od majiteľa podielnické listy odkúpiť. Odkúpi ich za cenu, ktorá sa rovná ich kurzu na burze cenných papierov ku dňu ich splatnosti, ak ide o také, s ktorými sa na burze obchodovalo. Ak sa s podielnickým listom na burze neobchodovalo, tak za ich menovitú hodnotu vynásobenú pomerom (koeficientom) medzi čistým imaním družstva uvedeným v transformačnom projekte a čistým obchodným imaním družstva podľa ročnej účtovnej závierky za rok predchádzajúci splatnosti podielnických listov (len ak sa s majiteľom nedohodne inak).
  • Odkúpené DPL a tie, ktoré boli premenené na členské vklady do družstva, sa považujú za zrušené. Družstvo má povinnosť oznámiť potrebné údaje o týchto listoch príslušnému centrálnemu depozitárovi a ten zapíše zmenu v registri emitenta a v súčinnosti s členmi centrálneho depozitára zabezpečí vykonanie potrebných zmien na účtoch majiteľov cenných papierov dotknutých podielnikov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba