Ako platiť daň za auto, ktoré sa využíva na podnikanie

Ak daňovník zomrie v tomto roku, dedič je povinný zaplatiť daň vyrubenú pred jeho smrťou do výšky hodnoty nadobudnutého majetku v dedičskom konaní.

26.11.2012 10:39
poistenie, PZP, auto, povinné zmluvné poistenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Príklad 1:

V apríli tohto roku zomrel živnostník, ktorý používal motorové vozidlo na podnikanie. V januári podal daňové priznanie, ale nezaplatil daň, v októbri vozidlo zdedil jeho syn, ktorý bol povinný daň zaplatiť.

Ak daňovník zomrel v roku 2012 a dedič nepokračuje v podnikaní po zosnulom, nemá oznamovaciu povinnosť o zániku daňovej povinnosti, pretože naňho prechádza iba povinnosť zaplatiť daň. Ak dedič, napríklad manželka, bude pokračovať v podnikaní po zosnulom manželovi a bude naďalej používať auto na podnikanie, v dokladoch ktorého je ako držiteľ vozidla zapísaná osoba, ktorá zomrela, manželka sa stáva daňovníkom a je povinná podať daňové priznanie k dani z motorových vozidiel do 31. januára 2013.

Príklad 2:

Daňovník zomrel v roku 2012 a rozhodnutie o dedičstve nadobudne právoplatnosť 13. 11. 2012, dedič je povinný podať daňové priznanie k dani z motorových vozidiel v lehote do 31. 1. 2013.

Od 1. decembra tohto roku v prípade, že k úmrtiu daňovníka dôjde v roku 2013 a nasledujúcich rokoch, daňové priznanie bude povinný podávať dedič alebo podľa dohody jeden z dedičov. Ak k dohode nedôjde, daňové priznanie podá ten z nich, ktorého určí správca dane. Dedič bude povinný podať daňové priznanie k dani z motorových vozidiel za obdobie od začiatku zdaňovacieho obdobia až do dňa zániku daňovej povinnosti, a to do 3 mesiacov odo dňa právoplatnosti osvedčenia o dedičstve alebo rozhodnutia o dedičstve. V tejto lehote bude musieť daň aj zaplatiť.

Príklad 3:

Daňovník zomrie v roku 2013 a rozhodnutie o dedičstve nadobudne právoplatnosť 25. 7. 2013, dedič bude povinný podať daňové priznanie k dani z motorových vozidiel v lehote do 25. 10. 2013.

Zdroj: Finančné riaditeľstvo SR

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba