Koniec júna sa blíži, nezabudnite podať daňové priznanie

Využili ste možnosť odložiť si podanie daňového priznania na koniec júna? Tak nezabudnite, že 30. jún sa blíži. Dovtedy musíte podať odložené daňové priznanie podať a zaplatiť daň z príjmu za rok 2022.

26.06.2023 06:00
pár, manželia, daňové, laptop Foto:
Ilustračné foto.
debata

Daňovníci, fyzické osoby, ale aj SZČO majú povinnosť podať daňové priznanie k dani z príjmov za minulý rok a zaplatiť dane, ak ich celkové zdaniteľné príjmy v minulom roku presiahli sumu 2 2289,63 eura.

Daňovník je teda povinný podať daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2022 v tom prípade, ak úhrn všetkých jeho zdaniteľných príjmov (teda aj príjmov zo závislej činnosti, z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti, z použitia diela a použitia umeleckého výkonu, z kapitálového majetku alebo z ostatných príjmov) za zdaňovacie obdobie roku 2022 presiahne sumu 2 289,63 eura. Do týchto príjmov sa zahrňuje akýkoľvek dosiahnutý príjem, ktorý je predmetom dane a nie je od dane z príjmov oslobodený. Netýka sa teda len živnostníkov a iné samostatne zárobkovo činné osoby.

V prípade, ak podávate daňové priznanie ako zamestnanec s inými príjmami ako zo zamestnania, podkladom na vyplnenie daňového priznania typu A je tlačivo Potvrdenie o príjmoch fyzickej osoby zo závislej činnosti, o zrazených preddavkoch na daň, o daňovom bonuse na vyživované dieťa, ktoré bol zamestnávateľ povinný doručiť zamestnancovi najneskôr do 10. marca 2023. Toto tlačivo je zároveň povinnou prílohou tohto daňového priznania.

Zákon o dani z príjmov umožňuje daňovníkovi uplatniť nezdaniteľné časti základu dane na daňovníka a na jeho manželku alebo manžela, uplatnenie daňového bonusu na vyživované dieťa, uplatnenie zamestnaneckej prémie za splnenia zákonom vymedzených podmienok, zníženie základu dane o príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie.

zamestnanci, pracovníci Čítajte viac Ste zamestnanec a podávate daňové priznanie sám?

Ak teda podávate daňové priznanie, núka sa vám možnosť uplatniť si nezdaniteľnú časť základu dane. Ak je základ dane daňovníka v roku 2022 rovný, alebo je nižší ako 20 235,97 eura, nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka je 4 579,26 eura. Ak je základ dane daňovníka vyšší ako 20 235,97 eura, nezdaniteľná časť je rozdiel medzi sumou 9 638,25 eura a jednou štvrtinou základu dane daňovníka. Ak je táto suma nižšia ako nula, nezdaniteľná časť základu dane ročne na daňovníka sa rovná nule.

Ak ste mali minulý rok zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti aspoň vo výške 3 876 eur alebo príjmy z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti aspoň vo výške 3 876 eur a vykázal základ dane (čiastkový základ dane z príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti), môžete si uplatniť na vyživované dieťa daňový bonus.

Daňovník, ktorý si uplatňuje daňový bonus na vyživované dieťa cez podané daňové priznanie k dani z príjmov, je povinný k daňovému priznaniu priložiť doklady preukazujúce nárok na daňový bonus, a to kópiu rodného listu dieťaťa, alebo výpisu z rodného listu, alebo dokladu o osvojení dieťaťa, alebo sobášneho listu, a to iba v prípade, ak ho daňovník správcovi dane nepredložil v predchádzajúcich rokoch, potvrdenie školy, že dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom, ak dieťa študuje na strednej škole alebo vysokej škole (ak dieťa skončilo povinnú školskú dochádzku), alebo potvrdenie príslušného úradu o poberaní prídavku na vyživované dieťa, a to iba v prípade, ak dieťa študuje na škole, ktorá nie je evidovaná v sieti škôl SR (napríklad ak študuje na škole v zahraničí), a prípadne potvrdenie príslušného úradu o tom, že dieťa sa považuje za vyživované a nemôže sa sústavne pripravovať na povolanie štúdiom, alebo vykonávať zárobkovú činnosť pre chorobu alebo úraz, alebo potvrdením príslušného úradu o poberaní prídavku na vyživované dieťa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #daňové priznanie #odklad daňového priznania #daň z príjmov