Máte starší dom? Okrem zateplenia môžete žiadať o ďalšie príspevky a šetriť od strechy po digestor

Okrem zateplenia môžu majitelia starších rodinných domov požiadať o dotáciu aj na ďalšie projekty – zelenú strechu, inštalovanie obnoviteľných zdrojov energie, akumulačnej nádrže na dažďovú vodu, tieniacej techniky, odstránenie azbestu a vyhotovenie projektovej dokumentácie.

14.06.2022 08:00
šetrenie, smart domácnosť Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Prvú výzvu z Plánu obnovy a odolnosti (POO) Slovenskej republiky určenú na obnovu domov má Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyhlásiť v treťom štvrťroku. Cieľom je obnova minimálne 30-tisíc rodinných domov najneskôr do júna 2026. Dôležitým prvkom POO je aj eliminovanie negatívnych dosahov klimatických zmien.

mladý muž, laptop, vyúčtovanie, rozučtovanie, náklady na teplo Čítajte viac Ako reklamovať vyúčtovanie nákladov na bývanie

Zelená strecha odoláva aj UV žiareniu

Ceny energií lámu rekordy a výhľad do budúcnosti nie je optimistický. Témou tém sú preto možnosti, ako dostať náklady domácností na plyn a elektrinu na čo najnižšie čísla. Najväčším "pomocníkom“ pri šetrení je nepochybne zateplenie domu, ďalšími sú zmena strechy na zelenú, výmena okien, starej elektroinštalácie, investícia do solárnych panelov, výmena starých elektrospotrebičov či rozdelenie obytného priestoru na dennú a nočnú časť.

Cez zelenú strechu v zime zbytočne neuniká teplo a v lete sa pod ňou dom neprehreje. "Správne zateplenie ušetrí 30 až 50 % nákladov na kúrenie, zelená strecha priaznivo ovplyvňuje energetickú bilanciu domu v zime aj v lete,“ hovorí odborníčka na zelené strechy Martina Huková zo Sika.

Zatrávniť môžete rovnú, ale aj šikmú strechu. Okrem toho, že zlepšuje mikroklímu v okolí domu, prospieva i životnému prostrediu, chráni strechu pred UV žiarením a predlžuje jej životnosť až o 50 rokov. "Mnoho ľudí si myslí, že strecha môže byť buď zelená, alebo môže byť zdrojom získavania elektrickej energie zo slnka. V skutočnosti tieto dve technológie spoločne fungujú viac ako dobre a sú si navzájom prospešné,“ vysvetľuje Eva Rippelová, odborníčka na strešné systémy Sika. Skúsenosti zo Švajčiarska, Nemecka a Rakúska, krajín, ktoré sú lídrami v bisolárnych strechách ukazujú, že kombinácia solárnych panelov a vegetácie funguje v dokonalej symbióze.

Video
Ide o peniaze s Pavlom Škriniarom zo Swiss Life Select: Byty sú dnes extrémne drahé, kúpa je pre mnohých nedostupná. Bolo to ale pred rokmi ľahšie? Odvysielané 8. 6. 2022.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zateplenie #obnoviteľné zdroje #dobré bývanie