Slováci zostarnú a ubudne z nich

V roku 2060 bude žiť na Slovensku o 18 percent menej ľudí ako teraz, prognózuje Eurostat. Výhľad je nepriaznivý - Slovensko by malo mať tiež najstaršiu populáciu v celej EÚ, spolu s Poľskom.

26.08.2008 14:52 , aktualizované: 15:25
Slovensko Foto:
Ilustračné foto
debata

Počet obyvateľov Slovenska má byť v roku 2060 4,5 milióna, v súčasnosti je to približne 5,4 milióna. Pokles takmer o pätinu vyplýva z demografickej projekcie Eurostatu. Hlavným dôvodom je starnutie obyvateľstva. Znamená to väčší nápor na sociálne systémy  a vyššie náklady na starostlivosť o starších.

Niektorým ďalším štátom však bude hroziť pokles ešte dramtickejší. Najväčšie demografické straty by mali mať Litva, Lotyšsko, Rumunsko a Bulharsko. Počas nasledujúcich 50 rokov má Bulharsko prísť takmer o tretinu obyvateľov a jeho populácia bude porovnateľná so Slovenskom. V súčasnosti je pritom Bulharov o dva milióny viac než Slovákov. Susedná Česká republika musí rátať s osempercentným poklesom.

Výnimku by mali tvoriť iba štáty, ktoré už dnes pociťujú výrazny prílev prisťahovalcov. Populácia Veľkej Británie by do roku 2060 mala vzrásť o štvrtinu.

Slovensko má držať aj jedno prvenstvo, spolu s Poľskom – obidve krajiny budú mať najstaršiu populáciu v Európskej únii. Počet obyvateľov starších ako 65 rokov by mal prekračovať 36 percent celkovej populácie.

Európskej únii ako celku však ľudia v najbližších rokoch pribudnú, vďaka prisťahovalcom. Do roku 2035 by sa populácia EÚ mala rozrásť so súčasných 495 miliónov ľudí na 521 miliónov. Až potom príde mierny pokles na 506 miliónov v roku 2060. Podľa Eurostatu totiž vplyv migrácie prestane vyvažovať „negatívne prirodzené zmeny“.

debata chyba