Svetová banka podľa Fica radí znížiť odvody do II. piliera

Svetová banka podľa premiéra Roberta Fica odporúča znížiť odvody do druhého piliera a presunúť ich do štátneho priebežného piliera.

04.05.2009 12:06 , aktualizované: 12:50
debata

Povedal to na tlačovej besede na medzinárodnej konferencii Dôchodkové systémy v čase globálnej finančnej krízy. Predseda vlády pritom odmietol odpovedať na otázku, či vláda toto odporúčanie zrealizuje.

Fico však nevylučuje ďalšie znižovanie poplatkov, ktoré klientom účtujú dôchodkové správcovské spoločnosti a zvýšenie zodpovednosti penzijných správcov pri nakladaní s peniazmi sporiteľov.

„Nie je záujmom vlády principiálne rušiť dôchodkovú reformu, ale ju upravovať,“ zdôraznil.

Mnoho ľudí, ktorí si sporia na dôchodok v druhom, kapitalizačnom pilieri, bude mať dôchodok na úrovni životného minima, uviedol premiér. „Mnohí si na dôchodok ani nenašetria,“ dodal.

Vláda podľa neho už vykonala množstvo opatrení, ktoré stabilizovali dôchodkový systém. „Nie sme však ešte na konci, pretože kríza ešte viac prehlbuje problém chaosu a nekvalifikovanosti, ktorý bol do tohto systému zavedený ešte za predchádzajúcej vlády,“ upozornil Fico.

Súčasný kabinet sa podľa neho spolieha na štátny, priebežne financovaný dôchodkový pilier založený na medzigeneračnej solidarite. „Priebežné systémy v čase kríz fungovali lepšie a bezpečnejšie,“ povedal.

Európsky komisár pre zamestnanosť a sociálne záležitosti Vladimír Špidla upozornil na to, že globálna finančná kríza zasahuje nielen systémy starobného dôchodkového sporenia, ale aj štátne priebežne financované piliere. „Ani priebežný dôchodkový systém nie je odolný voči dôsledkom finančnej krízy, pretože priebežné dôchodkové systémy vyžadujú stabilné verejné financie,“ zdôraznil.

Ekonóm Svetovej banky hovorí o dočasnom znížení

Ekonóm Svetovej banky Zoran Anusic vo svojej prezentácii uviedol možnosť presunúť časť príspevkov z druhého piliera do štátneho priebežného systému len ako jedno z dočasných, krátkodobých odporúčaní na riešenie fiškálnych problémov.

„Ak ide o krajinu s viacerými piliermi, dočasne presuňte časť príspevkov z druhého pilieru do prvého,“ uvádza sa v jeho prezentácii. Uvádza pritom aj ďalšie možnosti, ako riešiť „kľúčové fiškálne výzvy“. Ide o zvýšenie miery odvodového zaťaženia, vyberanie dočasného príspevku k dôchodkovým dávkam na znak solidarity, či štátnu pôžičku.

Ekonóm tiež odporúča znížiť výdavky, a to zmrazením dôchodkov, či presunom od zvyšovania dôchodkov na základe mzdového vývoja k rastu dôchodkov podľa inflácie. Z dlhodobejšieho hľadiska ekonóm Svetovej banky radí v rámci štátneho priebežného piliera zvýšiť vek odchodu do dôchodku, či znížiť počet občanov v predčasnom dôchodku.

Odporúča tiež zrýchliť regulačné reformy, ktoré umožnia dôchodkovým fondom dosiahnuť vyššiu návratnosť investícií a vybudovať trh pre dlhopisy indexované podľa inflácie, aby sa umožnilo poisťovniam ponúknuť z druhého piliera renty indexované podľa inflácie.

debata chyba