HZDS opäť navrhuje znížiť odvody do II. piliera

Vládna ĽS-HZDS opäť navrhla znížiť odvody do druhého penzijného piliera. Tým by sa podľa nej zlepšilo hospodárenie Sociálnej poisťovne, ktorá vo štvrtok upozornila na hroziaci nedostatok peňazí na dôchodky a sociálne dávky.

22.05.2009 13:15
debata

Najmenšia koaličná strana oprášila svoj skorší návrh na úpravu sadzby odvodov na súkromné účty sporiteľov, a to na šesť percent z doterajších deviatich, informoval podpredseda ĽS-HZDS a štátny tajomník ministerstva práce Peter Sika.

Nižšie odvody do druhého piliera, v ktorom si na penziu sporí asi 1,5 milióna ľudí, by dočasne zlepšilo hospodárenie Sociálnej poisťovne. Verejnoprávna poisťovňa, ktorá spravuje priebežný dôchodkový systém, vykázala za prvý štvrťrok stratu 180 miliónov eur (5,42 miliardy Sk). Jej skutočné príjmy pre zhoršujúcu sa situáciu na trhu práce v dôsledku hospodárskej krízy zaostali za plánmi o desatinu. Šéf poisťovne Dušan Muňko navyše ohlásil, že inštitúcia bude potrebovať finančnú injekciu od štátu, aby na jeseň zvládla výplatu penzií.

„Pokles jej príjmov (poisťovne) dlhodobo súvisí s vytvorením II. kapitalizačného piliera a odlevom časti zdrojov na osobné účty sporiteľov, ktoré spravujú dôchodkové správcovské spoločnosti,“ uviedol Sika v tlačovej správe. Odďaľovanie zníženia odvodov do druhého piliera v prospech Sociálnej poisťovne deficit jej hospodárenia podľa neho len prehĺbi.

Vláda Roberta Fica (Smer-SD) sa podľa opozície opakovane snaží oslabiť druhý pilier. K prehodnoteniu pomeru odvodov však nepristúpila; sporiteľom v druhom pilieri smeruje polovica povinných penzijných platieb na ich účty v dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS), zvyšnú časť si ponecháva Sociálna poisťovňa. Na vykrytie deficitu, ktorý poisťovni spôsobuje druhý penzijný pilier, minulá vláda vyčlenila peniaze získané z privatizácie. Tie by sa v najbližšom čase mali minúť.

Súčasná vláda naposledy presadila výrazné zníženie poplatkov za správu vložených peňazí na dôchodkových účtoch a podľa DSS ďalšími opatreniami prakticky znemožnila investovanie peňazí klientov do rizikovejších ak­tív.

Pri zostavovaní štátneho rozpočtu na tento rok vláda počítala s tým, že hospodáreniu poisťovne pomôžu peniaze 150 000 sporiteľov, ktorí sa do konca júna rozhodnú opustiť druhý pilier. Doteraz však vystúpilo len približne 16 000 ľudí.

debata chyba