Vyšší odpočet z daní na III. pilier zrejme nebude

Odpočítateľná položka zo základu dane, ktorú si daňovníci môžu uplatniť pri sporení na dôchodok v rámci tretieho dôchodkového piliera, či pri platení životného poistenia, sa zrejme nezvýši na 800 eur, tak ako to navrhuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR). Podľa ministerstva financií by malo totiž prípadné zdvojnásobenie odpočítateľnej položky negatívny dopad na verejné financie.

02.07.2009 14:15
euro, euromince, mince, fľaša, úspory Foto:
Ilustračné foto
debata

„Predložený návrh je v rozpore s memorandom o spolupráci pri riešení dopadov finančnej a hospodárskej krízy medzi vládou SR a Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS), v ktorom sa vláda zaviazala neprijímať také legislatívne návrhy, ktoré by mali nepriaznivý dopad na finančnú stabilitu celého verejného sektora,“ odkázal rezort financií ministerstvu práce pri vyhodnotení zásadnej pripomienky k návrhu novely zákona o dani z prímov. Obe strany sa tak budú musieť pokúsiť vyriešiť túto otázku v rámci rozporového konania.

Zvýšenie odpočítateľnej položky chce MPSVR presadiť „z dôvodu zatraktívnenia doplnkového dôchodkového sporenia (tzv. III. pilier) ako významnej súčasti dôchodkového systému“. Takýto krok by podľa ministerstva zároveň prispel k stabilizácii účastníkov tohto systému. Novela, v rámci ktorej chce MPSVR zvýšenie odpočítateľnej položky presadiť, by podľa návrhu mala nadobudnúť účinnosť od začiatku budúceho roka.

Výšku odpočítateľnej položky pri účelovom sporení navrhuje zvýšiť aj Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ). „Podľa nášho názoru je potrebné túto sumu valorizovať a za najvhodnejší spôsob považujeme automatickú valorizáciu bez potreby každoročnej zmeny zákona o dani z príjmov prostredníctvom naviazania nezdaniteľnej časti základu dane na priemernú mzdu,“ odkázala únia ministerstvu financií. MF však na tento návrh RÚZ odpovedalo rovnako ako v prípade MPSVR.

Odpočítateľnú položku v súčasnej výške 398,33 eur (12 tis. Sk) si môžu daňovníci pri podávaní daňového priznania uplatniť pri platení príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie, na účelové sporenie a pri poistnom platenom na životné poistenie.

debata chyba