Za vianočný príspevok sa dajú kúpiť dve nákupné tašky

Tri lupy na čítanie novín, dve nákupné tašky na kolieskach či čiastočné zaplatenie nákladov na bývanie. Napríklad na tieto veci sa dá využiť vianočný príspevok od štátu. Zopár eur navyše dôchodcov poteší, ale pri nákupe darčekov výrazne nepomôže.

16.09.2009 08:00
dôchodca, dôchodok, dieťa, Foto:
Ilustračné foto
debata

„Míňam ich ako bežný dôchodok,“ povedal 73-ročný dôchodca Drahotín Kollár z Bratislavy. S výškou dôchodku spokojný nie je, preto ho takáto pomoc poteší. „Najmä u starodôchodcov nie sú dôchodky veľmi vysoké. Je to pre mňa teda vítaný príjem. Myslím, že je to okolo 50 eur,“ dodal.

Napriek tomu, že ide o príspevok v čase Vianoc, darčeky pre svojich blízkych zaň Kollár nenakupuje. „V decembri, aj z hľadiska stravovania, sú predsa len trochu vyššie náklady. Veľa mi z tých peňazí teda nezostane,“ konštatoval.

Podobne sú na tom aj manželia Zubákovci. Vianočný príspevok však využívajú nielen na stravu. „Väčšinou peniaze rozdáme spolu s manželom vnúčatám. Máme ich päť, tak nie je problém peniaze vždy spravodlivo podeliť,“ povedala 76-ročná Kvetoslava Zubáková.

Vyplácanie príspevkov sa nepozdáva všetkým. „Som jednoznačne proti vianočným dôchodkom,“ reagovala 73-ročná Oľga z Bratislavy. Od štátu očakáva inú pomoc. „Radšej by nám mali pridať na každomesačnom dôchodku. Jednorazový príspevok totiž každý dôchodca okamžite minie na náklady spojené s Vianocami,“ uzavrela.

debata chyba