Zhodnocujte peniaze v II. pilieri ako štát dôchodky, žiada Fico od DSS

Dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) budú musieť zhodnocovať peniaze sporiteľov na budúce penzie tempom, ktoré bude porovnateľné s rastom dôchodkov vyplácaných štátom. Uviedol v stredu to po rokovaní vlády premiér Robert Fico.

07.10.2009 13:28 , aktualizované: 13:52
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

Návrh na zmenu pravidiel, podľa ktorých podnikajú správcovia penzií, má v najbližších týždňoch vypracovať ministerstvo financií.

„Budú mať dôchodkové správcovské spoločnosti konečne takú úlohu, na ktorú boli predchádzajúcou Dzurindovou vládou aj vytvorené,“ vyhlásil Fico. Zároveň DSS vyčítal slabé zhodnocovanie úspor klientov. „Dlhodobo idú (DSS) proti peniazom sporiteľov a nič iné ich nezaujíma, iba vlastné zisky,“ tvrdil premiér.

DSS nejdú do rizika, ak ide o ich peniaze, uviedla v utorok ministerka práce Viera Tomanová. Konštatovala, že DSS sa zbavili takmer všetkých akcií, hoci im legislatíva umožňuje v rastovom a vyváženom fonde profitovať na ich zhodnocovaní.. Podľa správcovských spoločností opatrné investovanie vyplýva z toho, že od 1. júla platí novela zákona, ktorá hovorí o šesťmesačnom vyhodnocovaní výkonnosti DSS. Ak DSS v tomto období nezhodnotia peniaze sporiteľa, musia mu stratu vykryť z vlastných prostriedkov. Podpredseda Asociácie DSS Viktor Kouřil v utorok pre televíziu TA3 uviedol, že neexistuje investičná stratégia, ktorá by za prijateľného rizika dokázala zhodnotiť akcie v šesťmesačnom období.

Národná banka Slovenska nedávno tiež skonštatovala, že rastové fondy druhého piliera sa správajú pri investovaní konzervatívnejšie ako konzervatívne.

Minsiterka taktiež uviedla, že od roku 2005, pri zohľadnení inflácie, si do konca júna 2009 plus v priemere pripísali iba konzervatívne fondy, vyvážené boli v sedempercentnom mínuse a rastové až v deväťpercentnom. Štát v tomto období valorizoval penzie o 38 percent, uviedla Tomanová. Podľa Kouřila nie je možné porovnávať výkonnosť fondov a valorizáciu dôchodkov.

debata chyba