Druhý pilier treba podľa Švejnu znova naštartovať

Druhý pilier treba podľa podpredsedu strany Most-Híd a spoluautora dôchodkovej reformy Ivana Švejnu znovu naštartovať.

09.01.2010 07:30
Ivan Švejna, reforma, dôchodok, DSS, Most-Híd Foto:
Ivan Švejna, spoluautor dôchodkovej reformy.
debata

„Je strašne veľa vecí, ktoré treba zmeniť aj okamžite a ďalšie veci treba zlepšiť. Okamžite treba zmeniť predovšetkým ustanovenie, že v druhom pilieri sa vyhodnocuje spôsob hospodárenia dôchodkových správcovských spoločností (DSS) v polročných intervaloch,“ povedal na piatkovej tlačovej konferencii strany Most-Híd.

Šesť mesiacov je podľa neho totiž veľmi krátke obdobie, aby sa dalo vyhodnotiť, či peniaze sporiteľov boli spravované dobre alebo nie. Toto opatrenie pritom spôsobilo, že správcovské spoločnosti sa začali zbavovať akcií a peniaze vkladali do zaistených inštrumentov, ako sú termínované vklady či štátne dlhopisy. „Potom ale stráca druhý pilier význam, pretože na bankový účet si môžeme aj my sami dať peniaze. Pôvodne však išlo o to, aby DSS spravovali aktívne tie portfóliá,“ dodal Švejna.

Druhou dôležitou vecou je podľa Švejnu to, že druhý pilier ešte nie je dokončený. „Žiaľbohu súčasná vláda sa tomu vôbec nevenovala. Treba objektívne povedať, že ešte nie je doriešených veľa vecí, ako je napríklad spôsob výplaty dôchodkov z druhého piliera,“ konštatoval podpredseda strany Most-Híd.

Na základe novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení sa od 1. júla minulého roka znížili poplatky, ktoré sporiteľom v druhom pilieri účtujú dôchodkové správcovské spoločnosti. Pôvodný poplatok za správu dôchodkového fondu sa od júla znížil z 0,065 % na 0,025 % z čistej mesačnej hodnoty majetku sporiteľa v dôchodkovom fonde. Pribudne poplatok pre DSS za zhodnotenie majetku v dôchodkovom fonde. Ten však budú môcť správcovia penzijných úspor od sporiteľov inkasovať najskôr od začiatku tohto roka.

Až vtedy totiž uplynie polročné obdobie od účinnosti zákona, počas ktorého sa bude sledovať zhodnocovanie majetku v penzijných fondoch. Poplatok za zhodnotenie majetku vo fonde bude najviac 5,6 % z dosiahnutého výnosu. Zvyšných 94,4 % z dosiahnutej výnosnosti tak musí zostať sporiteľovi. Súčasťou novely zákona sú aj ustanovenia zaväzujúce správcov penzijných úspor k doplneniu majetku fondu z vlastných zdrojov v prípade, ak fond v sledovanom období dosiahol negatívny výnos.

debata chyba