Politici budú po voľbách zvažovať aj zmeny v penziách

Viaceré politické strany by po voľbách chceli presadiť zmeny, ktoré by sa dotkli výšky budúcich penzií vyplácaných Sociálnou poisťovňou. Neponúkli však presnejšie termíny, kedy by sa s úpravami dôchodkového systému malo začať. Vyplýva to z ankety medzi stranami, ktoré majú reálnu šancu uspieť v parlamentných voľbách.

22.02.2010 08:31
DSS, dôchodok Foto: ,
Zmeny v dôchodkoch chcú po voľbách robiť viaceré politické strany.
debata

„Určite budeme zvažovať aj možné napojenie novopriznaných dôchodkov na priemerné mzdy,“ vyjadrila sa najsilnejšia opozičná strana SDKÚ. „Bude nevyhnutné uskutočniť zmeny zamerané aj na prehĺbenie solidarity v prvom pilieri, na úkor princípu zásluhovosti,“ dodala menšia koaličná HZDS. Znamenalo by to znižovanie vplyvu zárobku na dôchodok priznaný z prvého dôchodkového piliera, ktorý vypláca Sociálna poisťovňa.

Zmeny v zásluhovosti či valorizáciu závislú výlučne od inflácie budú podľa oslovených zástupcov podporovať koaličné strany HZDS a SNS, ako aj opozičné SDKÚ a KDH. Za úpravy je aj mimoparlamentný Most-Híd. Proti zmene valorizačného systému sa, naopak, postavila opozičná SMK, k problematike obmedzenia zásluhovosti v prvom pilieri sa nevyjadrila jednoznačne.

Smer sa odpovedi na priame otázky vyhol. „Smer bude vždy myslieť na dôchodcov a ich sociálne zabezpečenie,“ znelo vyjadrenie najsilnejšej vládnej strany. Najradikálnejší návrh ponúkla mimoparlamentná strana SaS jedného z tvorcov systému rovnej dane Richarda Sulíka. Strana presadzuje zavedenie tzv. odvodového bonusu. Išlo by o jednotnú štátnu dávku, na ktorú by mali nárok nielen dôchodcovia, ale napríklad aj nezamestnaní. Výška dávky by bola na úrovni životného minima, čo je v súčasnosti 185 eur mesačne. Zvyšné peniaze by dôchodca dostával z druhého piliera.

Strany však v odpovediach zdôrazňovali, že zmeny musia byť rozložené na dlhoročné obdobie. Inak by mohli znevýhodniť niektoré skupiny obyvateľstva. Náklady na penzie budú podľa ekonómov vytvárať čoraz väčší tlak na verejné zdroje. Úvahy o zásahoch do dôchodkov sa však nepovažujú za populárne politické témy.

Penzijnú reformu spustila na Slovensku predchádzajúca vláda Mikuláša Dzurindu (SDKÚ). Umožnila sporenie v druhom dôchodkovom pilieri na súkromných účtoch v dôchodkových správcovských spoločnostiach. Peniaze zo súkromných účtov by mali pomôcť štátu vyrovnať sa s radikálnym nárastom výdavkov na penzie v budúcnosti. Ak by sa reforma nespustila, napríklad v roku 2050 by pre predpokladaný úbytok pracujúcich musel štátny rozpočet pri súčasných cenách prispieť na dôchodky približne trojnásobne vyššou sumou, ako v súčasnosti smeruje do druhého piliera.

debata chyba