Treba obmedziť predčasné penzie?

Najviac predčasných dôchodcov pribudlo za posledné dva roky, keď rástla nezamestnanosť. Potvrdzujú to údaje Sociálnej poisťovne. Možnosť odísť skôr do penzie však využíva aj čoraz viac tých ľudí, ktorí sú zamestnaní a tento dôchodok berú len ako prilepšenie si k platu.

29.03.2010 10:59
dôchodca, remeselník, podlaha, rekonštrukcia Foto:
Počet ľudí, ktorí odchádzajú do predčasného dôchodku, rastie.
debata

Predčasné dôchodky, ktoré mali pôvodne slúžiť ako poistka pre starších ľudí, ktorí prídu o prácu, sa tak ukazujú ako veľká príťaž, ktorá každoročne zvyšuje výdavky Sociálnej poisťovne. Tá pritom už dlhodobo bojuje s obrovským finančným schodkom. Štát problém priznáva, ale nerieši.

Nárast poberateľov predčasných dôchodkov v čase krízy ekonómovia považujú za logický. „Predčasný dôchodok má svoj význam pre ľudí, ktorí stratia prácu. Zbytočne sa budú motať po úradoch práce ľudia po šesťdesiatke, ktorí zväčša majú minimálnu šancu zamestnať sa. Je však chyba, že súčasné pravidlá sú nastavené príliš štedro a vytvárajú priestor na jeho zneužívanie, hoci legálne,“ konštatuje ekonomický analytik Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti. Stáva sa tak, že predčasný dôchodok neraz poberajú aj ľudia, ktorí ho nepotrebujú.

„Mám dva roky pred dôchodkom, a keď mi štát už teraz môže prilepšovať k platu, prečo by som to nevyužil?“ otvorene priznáva šesťdesiatnik Jozef Olšavský z Prešova. Zrátal si, že aj keď sa mu dôchodok zníži o pol percenta za každý mesiac, oplatí sa mu to. „Ak by som si tie peniaze odkladal, tak mám napríklad na peknú dovolenku. A ak by som vydržal pracovať ešte niekoľko rokov, tak by som si vytvoril celkom slušnú rezervu,“ dodal.

Podmienky na priznanie predčasného dôchodku
– 15 rokov platenia odvodov do Sociálnej poisťovne
– človek musí mať minimálne dva roky pred dosiahnutím riadneho penzijného veku (u mužov je to 60 rokov, u žien podľa počtu detí)
– skorší dôchodok sa znižuje o pol percenta za každý mesiac
– po znížení nesmie klesnúť pod hranicu 1,2-násobku životného minima, čo je dnes 222,3 eura
– človek, ktorý pred dôchodkom príde o prácu, má nárok na dávku v nezamestnanosti, ak o ňu nepožiada, môže dostať predčasný dôchodok bez zníženia

Ministerstvo práce sprísňovalo podmienky na predčasnú penziu už niekoľkokrát. Za bývalej aj súčasnej vlády. Ľudí to však od predčasnej penzie neodradilo. A nikto sa neodvážil na zásadnú zmenu, viac išlo v podstate o technické úpravy, keď sa predĺžil povinný počet rokov poistenia alebo sa skrátilo obdobie, v ktorom si možno o predčasný dôchodok požiadať.

Ministerka práce Viera Tomanová síce pred dvoma rokmi zvažovala úplné zrušenie predčasného dôchodku, čo by však podľa odborníkov nebolo dobré. Po kritike opozície aj koaličného HZDS z návrhu zišlo bez toho, aby sa našlo zmysluplné riešenie.

Podľa Páleníka by sa dalo diskutovať o tom, aby sa zrušila možnosť popri predčasnom dôchodku aj pracovať. „Ale aby sme zasa týchto ľudí úplne nevylučovali z trhu práce, mali by dostať možnosť rozmyslieť si to,“ načrtol možné riešenie. V praxi by to teda znamenalo, že ak by niekto odišiel do skoršieho dôchodku, nemohol by už popri ňom pracovať, ale keby si prácu našiel, mohol by poberanie penzie prerušiť a vrátiť sa do zamestnania.

To by zrejme skomplikovalo prácu úradníkom Sociálnej poisťovne, ktorí by mali viac práce s prepočtom dôchodkov. Navyše by bolo treba aj upraviť, ako by sa to odrazilo takému človeku na riadnom starobnom dôchodku.

Do volieb sa už s predčasnými dôchodkami nestane nič. Otázne je, čo príde po nich. Strany sú zatiaľ opatrné, keďže ide o nepopulárne opatrenie, ktoré by mohlo pred voľbami vyvolať nevôľu u veľkej skupiny voličov.

debata chyba