Sporenie na penzie prejde zmenami

Takmer jeden a pol milóna ľudí sporiacich si na starobu v druhom pilieri čakajú zmeny. Nová vládna koalícia chce sporenie vrátiť do stavu spred roku 2006, teda do podoby, v akej ho presadila druhá vláda Mikuláša Dzurindu.

26.06.2010 10:18
DSS, dôchodok Foto: ,
Slovensko je jednou z mála krajín, kde sa do súkromného piliera odvádza toľko ako do štátneho.
debata

Dôchodcovským správcovským spoločnostiam sa chystá uvoľniť ruky pri investovaní peňazí, ktoré do nich ľudia vložili. Plánuje tiež, aby bol vstup do druhého piliera pre absloventov škôl opäť povinný.

„Chceme, aby si dôchodkové správcovské spoločnosti medzi sebou konkurovali,“ hovorí Jozef Mihál SaS, ktorý má byť ministrom sociálnych vecí. To znamená jednoznačný návrat k spoliehaniu sa na voľný trh bez stanovenia pravidiel, ako s peniazmi klientov nakladať, a bez obmedzení rizík.

O opatreniach, ktoré by vykryli dieru v prvom pilieri, odkiaľ sa platia súčasné dôchodky, sa zatiaľ nehovorí. Témam ako zvýšenie veku odchodu do penzie či zmeny každoročného navyšovania dôchodkov sa budúca vláda tiež vyhýba. Podľa analytikov je však nevyhnutné rýchlo konať.

Len tento rok bude Sociálna poisťovňa potrebovať od štátu pomoc vo výške 1,5 miliardy eur a ešte vždy jej podľa odhadov ministertva financií bude chýbať ďalších 190 miliónov. „Aby sa vyrovnalo hospárenie poisťovne, muselo by si okamžite nájsť prácu 255-tisíc ľudí,“ hovorí Radovan Ďurana z inšitútu INESS. Podľa optimistického scenára INESS-u by sa Sociálna poisťovňa mohla k vyrovnanému hospodáreniu vrátiť zhruba o osemnásť rokov.

„Rokovania ešte trvajú a preto sa nebudem vyjadrovať,“ odkázal Ivan Mikloš (SDKÚ), ktorý sa má opätovne stať ministrom financií. Podľa Mihála by peniaze do Sociálnej poisťovne mohla nová vláda získať privatizáciou štátnych podnikov a sprehľadnením odvodového systému. „Súčasný systém je veľmi deravý. Zalátaním dier by mohol stúpnúť príjem Sociálnej poisťovne aj o dvadsať percent,“ tvrdí Mihál, ktorý v súčasnosti hľadá kandidáta na nového šéfa Sociálnej poisťovne.

Jednou z možností, ako dostať Sociálnu poisťovňu z problémov by bolo prerozdelenie odvodov. V súčasnosti ľudia, ktorí sa zapojili do druhého piliera, odvádzajú rovnako po 9 percent Sociálnej poisťovni a dôchodcovským správcovským spoločnostiam. Slovensko je jednou z mála krajín, kde sa do súkromného piliera odvádza toľko ako do štátneho. Aj v Česku, kde nová vláda uvažuje o zavedení druhého piliera má byť pomer odvodov výrazne v prospech prvého.

Peter Goliáš, riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy však hovorí, že je aj iné riešenie ako meniť zavedený pomer odvodov: „Valorizácia (úprava výšky – pozn. red.) dôchodkov by sa mala robiť podľa miery inflácie a nie podľa priemernej mzdy.“ To by znamenalo, že starobné dôchodky by zrejme rástli pomalšie, no na druhej strane by sa spomalilo zadlžovanie štátu.

debata chyba