Dôchodcovia môžu aj podnikať

Okrem práce na dohodu alebo na zmluvu môžu dôchodcovia aj podnikať na živnosť. Spomedzi všetkých dôchodcov je v súčasnosti 18 371 živnostníkov.

03.09.2010 14:08
dôchodca, účty, rozpočet, domácnosť, financie Foto:
Ilustračné foto
debata

Každý dôchodca, ktorý podniká, musí platiť odvody do Sociálnej poisťovne i do zdravotnej poisťovne. Na rozdiel od nedôchodcov nemusia starobní ani predčasní dôchodcovia platiť invalidné poistenie. Ušetria tak šesť percent z vymeriavacieho základu, z ktorého platia odvody.

Dôchodca celkovo na odvodoch zaplatí 24,4 percenta z vymeriavacieho základu. Keďže odvody musí platiť minimálne zo sumy 319,58 eura, mesačne odvedie do Sociálnej poisťovne aspoň 77,80 eura. V porovnaní so živnostníkom, ktorý nepoberá dôchodok, tak každý mesiac na odvodoch ušetrí minimálne 19,10 eura.

Do zdravotnej poisťovne musí dôchodca živnostník platiť odvody, len ak za rok zarobí viac ako 2 479,20 eura. V takom prípade zaplatí 14 percent z vymeriavacieho základu, minimálne 44,73 eura mesačne. Ak dôchodca platí preddavky na zdravotné poistenie, no v tom istom roku jeho príjem neprekročí stanovenú hranicu, zdravotná poisťovňa mu po podaní ročného zúčtovania všetky zaplatené preddavky vráti.

Ešte viac ušetria na poistnom invalidní dôchodcovia, ktorí majú invaliditu nad 70 percent. V takom prípade platia len polovičné zdravotné poistenie. Rovnako je to, aj keď sú zamestnaní. Na zdravotné poistenie platia polovicu aj oni, aj ich zamestnávatelia.

debata chyba