Štát priškrtí tretí pilier

Dobrovoľné sporenie na dôchodok bude od budúceho roka menej výhodné. Oproti pôvodným plánom však sporitelia nestratia motiváciu odkladať si peniaze na dôchodok úplne. Prídu síce o daňové zvýhodnenie, no naďalej im na ich budúci dôchodok budú môcť prispievať zamestnávatelia.

23.09.2010 06:30
sporenie, poistenie, klient, banka, poisťovňa,... Foto:
Niektoré firmy prispievajú svojim zamestnancom na dobrovoľné sporenie na dôchodok. Pre pracujúceho či zamestnávateľa je to výhodnejšie ako zvýšenie platu – obaja ušetria na sociálnych odvodoch.
debata

Zrušenie možnosti odrátať si príspevky na dôchodkové sporenie zrejme postihne najviac životné poistenie a účelové dôchodkové sporenie v bankách. To má už v súčasnosti v porovnaní s dobrovoľným dôchodkovým sporením nevýhodu v príspevkoch zamestnávateľa. Ten síce môže prispievať na všetky tri druhy dôchodkového sporenia, no odrátať si zo svojho daňového základu môže len príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie. Ak by posielal peniaze na životné poistenie alebo účelové sporenie svojich zamestnancov, musí zaplatiť z tejto sumy daň.

Každé sporenie na dôchodok musí spĺňať dve základné podmienky. Človek musí sporiť na dôchodok aspoň desať rokov a navyše musí byť poistná zmluva uzatvorená tak, že k nasporeným peniazom sa nedostane skôr, ako bude mať 55 rokov. Bez ohľadu na to, či ide o životné poistenie, sporenie v banke alebo podielový fond, si človek pri dodržaní týchto podmienok môže príspevky do výšky 398,33 eura odrátať z daňového základu, vďaka čomu za rok ušetrí na daniach až 75,68 eura.

Najpopulárnejšie zo všetkých foriem dôchodkového sporenia je doplnkové dôchodkové sporenie. Náskok získalo vďaka tomu, že ako prvé umožňovalo ušetriť na daniach. Ponúka ho päť doplnkových dôchodkových spoločností. Zákon umožňuje každej spoločnosti vytvárať viacero dôchodkových fondov. Každý si tak môže vybrať na základe toho, aký vysoký výnos by chcel získať a ako je ochotný riskovať prípadnú stratu.

Na rozdiel od druhého piliera dôchodkové doplnkové spoločnosti nemusia klientom garantovať, že ich peniaze neznehodnotia, preto môžu investovať aj do akcií. Najrizikovejšie fondy do nich investujú aj viac ako polovicu všetkých peňazí. Kto si vyberie niektorý z rastových či akciových fondov, tak musí počítať s tým, že hodnota jeho úspor nemusí vždy iba rásť, ale hrozia mu aj prepady, ktoré sa môžu vyšplhať až na niekoľko desiatok percent. No v dlhodobom horizonte by mali priniesť nadpriemerné zhodnotenie.

Kto uprednostňuje bezpečné sporenie bez možnosti straty, môže si zase vybrať konzervatívne fondy. Tie väčšinu peňazí vkladajú na termínované vklady alebo za ne nakupujú bezpečné štátne dlhopisy. Riziko prepadu je tak len minimálne. Táto istota je z dlhodobého hľadiska vyvážená nižším výnosom ako v prípade rizikovejších fondov. Do bezpečných nástrojov musia investovať aj výplatné fondy, z ktorých dôchodkové spoločnosti vyplácajú klientom dôchodok.

Ešte pestrejšiu ponuku majú ľudia, ktorí si na svoj doplnkový dôchodok chcú nasporiť formou životného poistenia. Okrem bezpečnej kapitálovej poistky si môžu vybrať aj investičné životné poistenie, pri ktorom poisťovne dávajú na výber množstvo fondov, do ktorých môže poistenec investovať.

„Jednou z možných alternatív, ako sa zapojiť do tretieho piliera, je zhodnocovanie finančných prostriedkov prostredníctvom investovania do podielových fondov,“ vraví hovorkyňa UniCredit Bank Zuzana Ďuďáková. Všetky správcovské spoločnosti ponúkajú aj možnosť pravidelného investovania, ktoré možno po splnení podmienok takisto označiť za dôchodkové sporenie a využiť ho na ušetrenie na dani.

Každý si môže šetriť na dôchodok aj vo viacerých poisťovniach, fondoch či bankách. Na daniach však môže ušetriť len raz. Z daňového základu si možno vždy odrátať maximálne 398,33 eura bez ohľadu na to, v koľkých fondoch si budúci dôchodca sporí. Zároveň platí, že ak na jeden produkt vkladá malú sumu, môže si k nemu pripočítať aj iné dôchodkové sporenie či poistenie, aby dosiahol na maximálnu možnú daňovú úľavu. Ak napríklad niekto vkladá na doplnkové sporenie desať eur mesačne a zároveň má životnú poistku, za ktorú platí 20 eur, môže si oba príspevky zrátať a odpočítať z daní.

debata chyba