Dôchodcovia dostanú v decembri minimálne štyridsať eur navyše

Viac ako milión slovenských dôchodcov už po štvrtý raz dostane budúci mesiac vyplatený vianočný príspevok. Lenže iba v prípade, ak ich penzia mesačne nepresahuje sumu maximálne 446,70 eura. Tí, ktorí ju majú v tejto výške, dostanú príspevok 40,34 eura.

08.11.2010 15:18
dôchodok, dôchodca, penzia, penzista, kalkulačka Foto:
Vianočný príspevok dostanú tí, ktorých dôchodok nepresahuje sumu 446,70 eura.
debata

Najviac dostanú tí, ktorých dôchodok nepresahuje 186,20 eura. Sociál na poisťovňa im pošle 66,39 eura. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny rozdelilo vianočný príspevok do ôsmich úrovní, v minulom roku boli úrovne iba tri. "Dostane ho penzista, ktorý poberá starobný, predčasný starobný, invalidný, sociálny, vdovský, vdovecký alebo sirotský dôchodok v závislosti od súm týchto dôchodkov alebo úhrnu súm starobného, predčasného starobného, invalidného, sociálneho, vdovského, vdoveckého, sirotského dôchodku a tiež výsluhového dôchodku, invalidného výsluhového dôchodku, vdovského výsluhového dôchodku, vdoveckého výsluhového dôchodku, sirotského výsluhového dôchodku, ktoré boli prekvalifikované alebo vypočítané z dôchodkov priznaných podľa právnych predpisov o sociálnom zabezpečení,” vraví Lýdia Výborná, hovorkyňa Sociálnej poisťovne. "Na výplatu vianočných príspevkov je podľa odhadu Sociálnej poisťovne potrebná suma viac ako 60 miliónov eur,” dodáva.

Príspevok sa vyplatí v deň splatnosti dôchodku v decembri, ak bol dôchodok priznaný pred 1. decembrom 2010. "Ak je dôchodok priznaný alebo jeho výplata je uvoľnená v období od 1. decembra 2010 do 31. decembra 2010, príspevok sa vyplatí na pošte alebo na účet v banke v deň výplaty sumy doplatku na dôchodku,” informuje Výborná. Dôchodca o dôchodok nemusí žiadať, vianočný príspevok tým, ktorým patrí, Sociálna poisťovňa vyplatí automaticky.

Pritom to, či ho vôbec tento rok vyplatia, ešte donedávna nebolo vôbec isté. Minister práce Jozef Mihál sa ani netají tým, že v jeho vyplácaní plánuje zmenu. Od roku 2012 by vyplácanie mal nahradiť inštitút minimálnej výšky dôchodku. „Minimálny dôchodok by mal byť v takej výške, aby jeho poberateľ nemusel súčasne žiadať o dávku v hmotnej núdzi. Tým by sa mala zabezpečiť jeho životná úroveň. Problém zavedenia minimálneho dôchodku nie je len problém stanovenia jeho výšky, ale aj istej spravodlivosti pri určení sumy,” vyjadril sa minister. Teda, či sa pri jej určení má zohľadniť dĺžka dôchodkového poistenia alebo výška zaplatenia odvodov, aj to, do akej miery zapracovať princíp solidarity. Diskusia o tom bude ešte zdĺhavá a komplikovaná.“

„V návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2011 až 2013, z ktorého je jasné, že obdobne ako v roku 2010 sa na zmiernenie nepriaznivej sociálnej situácie poberateľov dôchodkových dávok rozpočtuje v roku 2011 vianočný príspevok dôchodcom, a to vo výške 68,4 milióna eur, čím sa oproti schválenému rozpočtu roku 2010 zvyšuje o 2,43 percenta.“ Znamená to teda, že vianočný príspevok dostanú dôchodcovia aj v budúcom roku.

debata chyba