Aké služby poskytujú mestá svojim seniorom

Dôchodcom ponúkajú jednotlivé mestá rozvoj jedla, prepravnú a opatrovateľskú službu či denný stacionár.

22.11.2010 12:02
dôchodci, senior, Foto:
Ilustračné foto
debata

Trenčín

Mesto zabezpečuje sociálne služby prostredníctvom rozpočtovej organizácie Sociálne služby, sídli na Piaristickej č. 42.

Prepravná služba: zabezpečuje ju imobilným a ťažko mobilným obyvateľom na celom území mesta v pracovných dňoch od 7.00 do 15.00 h. Za kilometer jazdy sa platí 0,27 €, stojné za každú začatú hodinu je 1 €. Treba podať písomnú žiadosť – dostupná je na webovej stránke mesta, dostanete ju v Klientskom centre a v Útvare sociálnych vecí Mestského úradu v Trenčíne. K žiadosti sa prikladá potvrdenie o príjme žiadateľa a spoločne posudzovaných osôb (manžel, manželka) v kalendárnom mesiaci, v ktorom bola žiadosť podaná; posudok alebo rozhodnutie Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o odkázanosti na individuálnu prepravu alebo pomoc inej osoby pri preprave – preukaz ZŤP so sprievodcom; vyhlásenie občana, že nedostal príspevok na kúpu motorového vozidla z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny; 65-roční a starší žiadatelia prikladajú aj potvrdenie lekára o odkázanosti na individuálnu prepravu.

Rozvoz stravy, vydávanie stravovacích preukazov: poskytuje sa občanovi, ktorý pre svoj nepriaznivý zdravotný stav potrebuje pomoc inej osoby pri zabezpečovaní nevyhnutných životných úkonov, patrí sem aj dovoz obeda alebo iného teplého jedla. Platí sa 0,46 €/deň. Formulár žiadosti je na webovej stránke mesta www.trencin.sk, v Klientskom centre alebo v útvare sociálnych vecí mestského úradu alebo priamo na Piaristickej č. 42.

Nitra

Stravovanie: poskytuje sa len obyvateľom mesta, ktorí sú poberateľmi starobného alebo invalidného dôchodku, a tým, ktorým zdravotný stav nedovoľuje zabezpečovať si pravidelné stravovanie. Žiadosť treba podať na Mestskom úrade v Nitre, služba sa Nitranom poskytuje v Centre pre seniorov (Baničova č. 12) a v jedálni Nitrianskeho samosprávneho kraja. Rozvoz stravy do domácností sa zabezpečuje aj z jedálne budovy Obvodného úradu v Nitre (Štefánikova tr. 69). Platí sa percento podielu z hodnoty jedla (surovinové, osobné, vecné náklady dodávateľa) v závislosti od výšky príjmov klientov v porovnaní s výškou životného minima. Za donášku jedného obeda treba zaplatiť 0,40 €. Ak chce senior obedy inde, objedná si ich u iného poskytovateľa, cena stravného lístka je vyššia, ako cena stravného lístka zabezpečovaná mestom alebo príspevkovou organizáciou, rozdiel zaplatí senior. Podrobnosti sa upravia v zmluve.

Sociálny taxík a prepravnú službu: dostanú len seniori a ZŤP, ktorí sú podľa výšky dôchodku odkázaní na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom.

Denný stacionár pre seniorov a ZŤP občanov: Kapacita je 15 miest pre seniorov a 10 pre ZŤP osoby; ponúka viaceré služby – ergoterapeutické činnosti a aktivizačné programy, využívanie PC, skupinové kondičné cvičenie, priestory na odpočinok, dohľad nad užívaním liekov, hygienický dohľad, stravovanie, sociálne poradenstvo. Poskytuje pomoc pri odkázanosti na inú osobu, sociálne poradenstvo, sociálnu rehabilitáciu, stravovanie a zabezpečuje pracovnú terapiu, záujmovú činnosť.

Centrum tiesňového volania poskytuje sociálnu službu nonstop 24 hodín denne. Služba je určená aj osamelým seniorom. Klient môže požiadať o snímače – pohybu, dymu, dverové, ktoré šíria informácie a je tak zaistená väčšia bezpečnosť seniorov.

Denné centrá: Mesto ich má päť. Zabezpečujú zájazdy, práce s počítačmi aj internetom, vzdelávanie v oblasti zdravia, cvičenia. V meste pôsobí Jednota dôchodcov a Združenie kresťanských seniorov Nitra.

Opatrovateľská služba: sa poskytuje v teréne len na území mesta a osobe s trvalým pobytom v Nitre. Poskytnúť sa môže aj osobe s prechodným pobytom alebo dočasne bývajúcej na území mesta. Len pri stupni odkázanosti najmenej II a ak potrebuje pomoc pri úkonoch sebaobsluhy, starostlivosti o svoju domácnosť a základných sociálnych aktivitách. Opatrovateľskú službu nemožno poskytovať tomu, kto má celoročnú pobytovú sociálnu službu, ani tomu, kto je opatrovaný osobou, ktorej sa poskytuje peňažný príspevok za opatrovanie, za osobnú asistenciu, alebo ktorej je nariadená karanténa pre podozrenie z nákazy prenosnou chorobou a pri ochorení touto nákazou. Platí to vo všetkých mestách

Prepravná služba: dostáva ju len osoba s trvalým pobytom v meste, ktorá je odkázaná na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom, s nepriaznivým zdravotným stavom s obmedzenou schopnosťou pohybu po rovine alebo po schodoch a obmedzenou schopnosťou orientácie. Preukazuje sa posudkom Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny a potvrdením poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Mesto poskytuje prepravnú službu prostredníctvom Správy zariadení sociálnych služieb v Nitre, ktorú na tento účel zriadilo, na dobu počas splnenia podmienok trvania nároku na tento druh sociálnej služby, na území mesta v pracovných dňoch od 7.00 do 15.00 h. Jednorazové poskytnutie prepravnej služby je možné len na základe telefonickej objednávky u operátora Centra tiesňových volaní a musí byť objednané 24 hodín vopred. Občan je povinný uhradiť ju v hotovosti vodičovi za počet skutočne najazdených kilometrov, občan s preukazom ZŤP odkázaný na prepravu platí 0,54 € za jazdu; jednorazová služba pre poberateľa dôchodku nad 65 rokov 0,27 €/km; ostatní: 0,40 € /km.

Prešov

Monitorovanie a signalizácia potreby pomoci : poskytuje sa osobám s nepriaznivým zdravotným stavom. Seniorom pomáha nainštalovaná signalizácia privolať rýchlo pomoc. Potrebná je žiadosť. Ide o hlasovú službu, ktorá je v nepretržitej prevádzke.

Požičovňa pomôcok: je určená pre osobu s ťažkým zdravotným postihnutím alebo s nepriaznivým zdravotným stavom, ktorá je odkázaná na používanie pomôcky. Bezplatne ju dostane jednak osoba s trvalým pobytom v meste, ale aj dočasne bývajúci u príbuzných s trvalým pobytom v Prešove. Podmienkou je podanie žiadosti na Mestský úrad v Prešove – odbor sociálnych služieb. Nepriaznivý zdravotný stav fyzická osoba preukazuje potvrdením lekára, ZŤP sa preukazuje posudkom vydaným Úradom práce, sociálnych veci a rodiny. Podmienky upravuje zmluva o zapožičaní pomôcky, ktorá sa uzatvára s prijímateľom služby.

Denné centrá: poskytujú počas dňa sociálnu službu osobám, ktoré dovŕšili dôchodkový vek, fyzickým osobám s ťažkým zdravotným postihnutím alebo s nepriaznivým zdravotným stavom, rodičom s dieťaťom alebo starým rodičom s vnukom alebo vnučkou. Mesto Prešov realizuje túto sociálnu službu prostredníctvom štyroch denných centier, ktoré sú v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Centrá sú na Sabinovskej č. 34, Družbe, Popradskej a Jiráskovej ulici. Poskytujú najmä sociálne poradenstvo a záujmovú činnosť.

Spoločné stravovanie: je v jedálňach denného centra, jedno je na Námestí Kráľovnej pokoja, ďalšie na Sabinovskej ulici. Stravu zabezpečuje mesto v budove firmy Vapstra na Jilemnického 3, v jedálni Slovenského Červeného kríža na Jarkovej 45, len v pracovných dňoch. Stravovanie v zariadeniach s nepretržitou prevádzkou sa poskytuje v Zariadení pre seniorov Náruč, Veselá č. 1, Zariadení pre seniorov Harmónia, Prešov – Cemjata a v Zariadení pre seniorov DSS na Volgogradskej 5.

Prešovskí seniori, ale aj ťažko zdravotne postihnutí ľudia sa môžu obrátiť na odbor sociálnych služieb – oddelenie starostlivosti o seniorov a opatrovateľskej služby, kde si musia podať žiadosť, v prípade, že sú na niektorú zo služieb odkázaní. Žiadosť je na predpísanom tlačive a treba ju podať v kancelárii prvého kontaktu.

Trnava

Má účelové zariadenia Strediska sociálnej starostlivosti s kapacitou 56 miest (22 ženy, 34 muži). Občanom mesta zabezpečujú komplexnú – celoročnú zdravotnícku a opatrovateľskú starostlivosť. Zariadenie opatrovateľskej služby zabezpečuje nevyhnutnú starostlivosť: pomoc pri odkázanosti na pomoc inej osoby; sociálne poradenstvo; sociálnu rehabilitáciu; ošetrovateľskú starostlivosť; ubytovanie; stravovanie; upratovanie, pranie, žehlenie a údržba bielizne a šatstva. Neplatí sa za pomoc pri odkázanosti na pomoc inej fyzickej osoby; za sociálne poradenstvo; za sociálnu rehabilitáciu, ošetrovateľskú starostlivosť, upratovanie, pranie, žehlenie a údržbu bielizne a šatstva. Strava stojí 2,25 eura na deň za stravnú jednotku racionálnej výživy; 2,80 eura/deň za stravnú jednotku diétnej výživy; za ubytovanie sa platí 6,50 eura/deň (poskytnutie lôžka, stôl, skriňa, kúpa liekov a pod.).

Stredisko sociálnej starostlivosti pripravuje v Jedálni na Mozartovej č. 11 a na Vl. Clementisa č. 51 obedy pre tých, ktorí dovŕšili dôchodkový vek; trpia ťažkým zdravotným postihnutím alebo nepriaznivým zdravotným stavom alebo nemajú zabezpečené nevyhnutné podmienky na uspokojenie základných životných potrieb. Jedáleň pripravuje obedy denne, v sobotu i v nedeľu, okrem sviatkov. Seniori majú sedem denných centier – klubov dôchodcov s 1 593 členmi.

Košice

Mesto je zriaďovateľom Strediska sociálnej pomoci, ktoré poskytuje tieto sociálne služby: zariadenie pre seniorov Garbiarska 4 (kapacita 190 osôb); zariadenie opatrovateľskej služby Južná trieda 23 (kapacita 12); stravovanie pre dôchodcov; denný stacionár; prepravná služba. O služby treba požiadať, vzor žiadosti o posúdenie odkázanosti na sociálnu službu je na webovej stránke magistrátu www.kosice.sk. Mesto zabezpečuje opatrovateľskú a prepravnú služby, odľahčovaciu službu a poskytovanie sociálnych služieb v zariadeniach, najmä v zariadeniach pre seniorov a zariadeniach opatrovateľskej služby.

Mestské časti zabezpečujú spoločné stravovanie a majú aj svoje zariadenia opatrovateľskej služby – Mestská časť Západ na Laboreckej 2 (kapacita 10); Mestská časť Dargovských hrdinov na Krosnianskej 17 (kapacita 7); MČ Juh na Mlynárskej 1 (kapacita 16) a MČ Sever na ul. Ťahanovské riadky 91 (kapacita 14). Všetky mestské časti zabezpečujú aj opatrovateľskú službu v teréne.

ZDROJ: Mestské úrady

debata chyba