Penzisti chcú byť radšej doma ako v domove

Penzisti, ktorí sú odkázaní na pomoc iných ľudí, aj napriek tomu uprednostňujú bývanie doma ako v zariadení pre seniorov či v domove sociálnych služieb.

10.04.2011 06:30
dôchodca, dôchodkyňa, domov, dôchodcov,... Foto:
Mestá a dediny, úrady práce, ale aj zdravotné poisťovne poskytujú služby, ktoré pomáhajú zvládnuť rodine starostlivosť o seniora doma.
debata

Svedčia o tom napríklad aj výsledky ankety mesta Martin, ktoré zisťovalo spokojnosť ľudí s opatrovateľskou službou. Viac ako 80 percent opýtaných v ankete uviedlo, že by opatrovateľskú službu nevymenili za domov dôchodcov. Odôvodnili to tým, že domáce prostredie im viac vyhovuje a navyše majú blízko rodinu.

Mestá a dediny, úrady práce, ale aj zdravotné poisťovne poskytujú služby, ktoré pomáhajú zvládnuť rodine starostlivosť o seniora doma. V prílohe prinášame prehľad týchto služieb a informácie o tom, ako sa o ne uchádzať.

Prvá časť prílohy sa venuje opatrovateľskej službe a novinkám, ktoré od marca platia v tejto oblasti. Odkázanosť na túto službu posudzujú samosprávy a na základe ich rozhodnutia si klient vyberá agentúru, v ktorej si túto službu objedná. Opatrovateľské služby prevádzkujú aj samotné mestá, súčasťou témy sú preto aj cenníky vybratých miest. Poskytnutie opatrovateliek obce však často podmieňujú trvalým pobytom klienta na ich území, v tých obciach, ktoré takúto podmienku nemajú, platí klient vyššie poplatky. Samosprávy ďalej môžu ponúknuť penzistom zľavnené obedy, ich donášku do domu, zľavnený prevoz autom na vyšetrenie k lekárovi či na úrad – takzvaný sociálny taxík. Ak sa rodina pre opatrovateľskú službu nerozhodne, môže jeden jej člen požiadať úrad práce o príspevok na opatrovanie a starať sa o penzistu sám. Podmienkou uznania tohto príspevku je aj to, že žiadateľ nemôže mať vyšší príjem ako dvojnásobok životného minima, čo je dnes okolo 370 eur. Príspevok sa ďalej znižuje, ak opatrovaná osoba poberá dôchodok.

Druhá časť prílohy obsahuje základné informácie, koho žiadať, ak dôchodca potrebuje ošetrenie zdravotnej sestry. Túto službu poskytujú agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti a o ich poskytnutí rozhoduje ošetrujúci lekár. Ošetrenie zdravotnou sestrou plne prepláca zdravotná poisťovňa.

Rodiny imobilných a ZŤP dôchodcov môžu požiadať o rôzne pomôcky ako polohovateľné postele, vozíky či kúpacie vane. Podľa druhu pomôcky sa treba obrátiť buď na lekára, alebo na úrad práce, ale aj obec.

Autorka je spolupracovníčka Pravdy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba