Penziu si možno zvýšiť prácou

Dôchodcovia, ktorí pracujú na riadnu pracovnú zmluvu alebo na živnosť, majú nárok na zvýšenie dôchodku. Všetci zamestnanci i živnostníci si totiž platia aj starobné poistenie, z ktorého sa vypláca dôchodok.

18.06.2011 06:30
lekár, dôchodca, penzista, pracujúci, dôchodok,... Foto:
Ilustračné foto
debata

„O zvýšenie starobného dôchodku je možné požiadať po zániku dôchodkového poistenia,“ povedala riaditeľka komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Jana Ďuriačová. To znamená, že pokiaľ dôchodca pracuje, nemôže požiadať o zvýšenie dôchodku. V prípade, že má živnosť, z ktorej si platí odvody, a zároveň je zamestnaný, môže o prepočítanie penzie požiadať až vtedy, keď zaniknú obe poistenia. Nestačí, ak len zruší živnosť alebo odíde zo zamestnania. Požiadať o zvýšenie dôchodku možno len raz za rok, a to aj vtedy, ak počas roka dôchodcovi viackrát zaniklo dôchodkové poistenie.

O koľko poisťovňa zvýši penziu, závisí najmä od výšky platu, z ktorého dôchodca platil odvody, a od toho, ako dlho popri dôchodku aj pracoval. „Zvýšenie sa vypočíta ako súčin súčtu jednej polovice osobných mzdových bodov získaných za obdobie dôchodkového poistenia počas poberania starobného dôchodku a aktuálnej dôchodkovej hodnoty platnej k dňu nasledujúcemu po zániku dôchodkového poistenia,“ tvrdí Ďuriačová.

Sociálna poisťovňa nezvýši dôchodok automaticky, ale je potrebné o to požiadať listom. Poisťovňa pritom vychádza z údajov, ktoré jej je povinný zaslať zamestnávateľ. Nárok na vyšší dôchodok majú penzisti od nasledujúceho dňa, v ktorom im zaniklo sociálne poistenie. „Výplata starobného dôchodku vo vyššej sume môže začať aj neskôr ako od najbližšieho výplatného termínu, poberateľovi však bude doplatená suma zvýšenia starobného dôchodku odo dňa, od ktorého o zvýšenie žiadal,“ vraví Ďuriačová.

Ešte vyšší dôchodok môžu získať ľudia, ktorí síce dosiahnu dôchodkový vek, ale nepoberajú dôchodok. Pri zvýšení dôchodku sa neberie do úvahy len jedna polovica osobných mzdových bodov, ale všetky body, ktoré počas poistenia dôchodca získal. Okrem toho takto vypočítaný dôchodok sa ešte zvýši o pol percenta za každých 30 dní, keď bol človek po dosiahnutí dôchodkového veku dôchodkovo poistený, no nedostával dôchodok. Napríklad ak niekto nepoberá dôchodok jeden rok, dostane o šesť percent vyššiu penziu, ako by mu mala podľa výpočtov prislúchať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba