Mestá dvíhajú ceny za opatrovanie aj obedy

Po župách, ktoré ešte vlani začali dôchodcom zvyšovať ceny za sociálne služby, teraz prichádza vlna zdražovania týchto služieb v mestách. Tie prevádzkujú domovy dôchodcov, opatrovateľské služby, prispievajú na obedy či zabezpečujú ich dovoz priamo do bytu klienta. Dôvod zvyšovania cien je všade rovnaký – sociálne služby nevládzu mestá pokryť z vlastného rozpočtu, preto musí klient platiť viac.

01.07.2011 06:30
dôchodca, dôchodkyňa, domov, dôchodcov,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Michal Kaliňák, hovorca Združenia miest a obcí, vysvetľuje, že úprava poplatkov je odrazom narastajúcich nákladov, zvyšovania počtu klientov a nedostatku financií v mestských rozpočtoch. „Priemerný doplatok obce za službu poskytovanú v zariadení sociálnych služieb predstavuje sumu prevyšujúcu 300 eur,“ vyrátal Kaliňák.

ZMOS preto odštartovalo sériu rokovaní s vládou. Ich cieľom je zmeniť financovanie zo strany štátu, prípadne reforma celého systému.

Zlá situácia zariadení sociálnych služieb je podľa ministerstva práce predovšetkým dôsledkom zlého nastavenia ich financovania v minulosti. „Súčasné vedenie rezortu tento problém chce a bude riešiť tak rýchlo, ako sa len dá. Pripravujeme novelu zákona o sociálnych službách, ktorej cieľom je pomôcť mestám a obciam uniesť náklady na sociálne služby a v konečnom dôsledku tak sprístupniť sociálne služby väčšiemu množstvu klientov,“ vraví Andrea Hajdúchová z komunikačného oddelenia ministerstva. Pokiaľ však sľubovaná novela vstúpi do platnosti, na zmiernenie dosahu zdražovania pre dôchodcov, vláda v máji pre samosprávy uvoľnila dotáciu 5,77 milióna eur. Pre budúcich dôchodcov – dnešných mladých ľudí – rezort práce pripravuje zásadnú zmenu v poistení. Chce im umožniť pripoistiť sa pre prípad, že neskôr budú potrebovať dlhodobú starostlivosť. „O tejto myšlienke však zatiaľ prebiehajú pracovné rokovania,“ podotkla Hajdúchová.

Dnešná príloha ponúka aktuálny cenník okresných miest, ktoré poskytujú sociálne služby. Ceny sú uvádzané pre ľudí, ktorí majú trvalý pobyt na území mesta. Pre klientov s trvalým pobytom mimo mesta samospráva väčšinou schvaľuje vyššie poplatky.

Autorka je spolupracovníčka Pravdy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba