Úspory ľudí v treťom pilieri sa prepadli

Kríza, ktorá na burzách trvá už viac ako tri týždne, prudko znehodnotila úspory ľudí v treťom dôchodkovom pilieri. Tam si na budúci dôchodok odkladá peniaze asi 800-tisíc Slovákov.

26.08.2011 20:00 , aktualizované: 27.08.2011 15:00
kalkulačka, dane, odvody, sporenie,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Prepady v niektorých fondoch od začiatku augusta už dosiahli takmer desať percent. Ak sa kríza na burzách, vyvolaná veľkým zadlžením krajín EÚ a USA, prehĺbi, prepady budú pokračovať a môže trvať aj niekoľko rokov, kým sa úspory vrátia na pôvodné hodnoty.

Kým začiatkom roku bol majetok vo Vyváženom príspevkom fonde od ING Tatry-Sympatia takmer 383 miliónov eur, už o osem mesiacov neskôr v ňom majú všetci ľudia napriek pravidelnému sporeniu takmer o dva milióny eur menej. Okrem doplnkového sporenia na dôchodok majú ľudia peniaze v akciách či dlhopisoch aj cez otvorené podielové fondy, ktoré sa tiež prepadli. Napríklad v jednej banke sa fond pozostávajúci z akcií európskych firiem od začiatku tohto mesiaca prepadol už o 15 percent. Najmenej sa kríza na burzách zatiaľ dotýka úspor v druhom pilieri, kde sa do akcií nateraz neinvestuje.

Sporitelia v treťom pilieri napriek tomu nepodliehajú panike a svoje vklady neplánujú vybrať. „Priznám sa, aktuálne výkyvy vôbec nesledujem, posledný výpis z môjho účtu v treťom pilieri mi prišiel pred pol rokom, vtedy som si pozrel, koľko peňazí mám na účte a viac sa o to nezaujímam,“ povedal Peter Hromuľák, pracujúci v Bratislave. Šetriť si v treťom pilieri ho pred šiestimi rokmi presvedčili jeho kolegovia, ktorých k takémuto investovaniu motivoval príspevok od zamestnávateľa. „To, či nakoniec naozaj niečo z doplnkového dôchodkového sporenia dostanem, uvidím až pred dôchodkom, ale nemyslím si, že by to bolo výrazne menej, ako som do systému vložil,“ dodal Hromuľák.

Navyše z tretieho piliera sa pri nečakaných poklesoch neoplatí vyberať. Systém je totiž proti takému správaniu ľudí chránený. V prípade predčasného odchodu by totiž sporiteľ dostal len osemdesiat percent nasporenej sumy. Ľudia sú tak proti nízkym výnosom podľa analytikov chránení pravidelným sporením a investovaním v dlhodobom horizonte. „Dnes by bolo preto nekorektné tvrdiť, že zmena v štruktúre investičného portfólia má dlhodobo nepriaznivé účinky na efektívnosť investovania,“ povedal František Palko, riaditeľ Inštitútu hospodárskej politiky. Práve minulý rok totiž spoločnosti pôsobiace v III. pilieri začali výrazne investovať v prospech akcií. „Tie sa stali po dlhopisoch druhým najvýznamnejším titulom, ktorý však momentálne nevynáša,“ dodal Palko. V histórii, ale z pohľadu 15 rokov, dokázali práve akcie vždy zarobiť najviac.

„Súčasná neistota na finančných trhoch, spôsobená predovšetkým dlhovými problémami eurozóny a celosvetovým spomaľovaním rastu ekonomík, donútila investorov znížiť svoju pozíciu voči rizikovejším aktivitám,“ povedal Viktor Kouřil ml., predseda Predstavenstva ING Tatry-Sympatia. Jedným z rizikovejších aktív sú tiež akcie, ktorých ceny počas posledného mesiaca klesli zhruba o pätnásť až dvadsať percent. „Pokles dôchodkovej jednotky nášho rastového fondu bol spôsobený práve týmto prepadom,“ dodal Kouřil ml. Konkrétne zhodnocovanie majetku v tomto fonde za jeden mesiac kleslo o mínus 9,52 percenta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba