Zmeny v druhom pilieri prichádzajú v nevhodnom čase

Výkyvy na burzách môžu po nedávno prijatých zmenách v druhom pilieri ohroziť úspory oveľa výraznejšie než dnes.

23.09.2011 12:30
Peniaze, euro, peňaženka Foto:
Ilustračné foto
debata

Úpravy pravidiel pre investovanie v druhom pilieri, ktoré znižujú garancie a uvoľňujú ruky dôchodkovým správcovským spoločnostiam, totiž prichádzajú v nevhodnom čase, keď akciové trhy po celom svete zažívajú nezvyčajne vysoké výkyvy smerom nahor i nadol. 1,4 milióna slovenských sporiteľov tak bude vystavených väčšiemu riziku, že sa ich peniaze znehodnotia.

„Od podobných turbulencií boli dosiaľ sporitelia uchránení, takže nová podoba druhého piliera môže pre nich znamenať aj nepríjemné prekvapenia,“ upozorňuje Michal Nalevanko zo spoločnosti The Benchmark Research & Consultancy. Tvrdenie podľa neho platí v prípade, ak akcie firiem zamieria ešte hlbšie nadol.

Schválená reforma druhého piliera totiž od apríla budúceho roku ruší garancie v budúcich zmiešaných a akciových fondoch, čo znamená, že správcovské spoločnosti nebudú musieť vyrovnávať prípadné straty. Podľa dnešných pravidiel ich totiž musia doplácať z vlastných zdrojov, čo znamená, že do akcií neinvestujú vôbec a súčasné prepady akcií sa tak budúcich súkromných dôchodkov vôbec netýkajú.

Minulá vláda podľa Nalevanka zavedením garancií zabránila dôchodkovým správcovským spoločnostiam zarobiť na raste akcií v roku 2008. Tá súčasná ich zasa v neistých časoch núti mať minimálne pätinu majetku dnešných rastových fondoch v rizikových akciách.

„DSS sa tak dostanú do situácie, že ak aj dokážu predvídať kolaps na trhu s akciami, nebudú mať možnosť vyhnúť sa mu a straty pocítia sporitelia,“ pripomína Nalevanko.

Autor zmeny poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ) si nemyslí že v budúcnosti budú naraz padať akcie, podielové fondy nehnuteľností i akcie. Podľa neho tak správcovia penzií majú dosť priestoru na zabránenie vzniknutiu strát.

Správcovské spoločnosti však nepovažujú za správne, aby im vláda diktovala, do čoho majú investovať.

Kým sa však v súvislosti s úsporami v druhom pilieri ešte len hovorí o zvýšenom riziku a možnom prepade, po štvrtku so znehodnotením svojho majetku musia počítať ľudia investujúci svoje peniaze v akciových podielových fondoch, investičných životných poistkách či dobrovoľnom treťom pilieri.

Čo je teraz najlepšie urobiť, odborníci nevedia jednoznačne povedať. „Dať ľuďom všeobecné odporúčanie ako sa majú dnes zachovať, sa jednoducho nedá,“ povedal Mário Blaščák, analytik World Business Press Online.

Veľa totiž závisí od toho, kedy človek plánuje vybrať investované peniaze. „Z môjho pohľadu je veľa firiem zdravých a vykazuje dobré ekonomické výsledky. Pre skúseného investora je teda práve teraz čas nakupovať takéto akcie,“ dodal Blaščák. Dnes teda prostredníctvom podielových fondov môžu nakupovať akcie ľudia plánujúci ich výber približne o pätnásť rokov.

Pre ľudí s končiacou sa životnou poistkou sa, naopak, v súčasnej situácií držať akcie neoplatí. Okrem Ameriky či Európy signalizuje spomalenie aj Čína. „Spomalenie ekonomiky tak v budúcom roku postihne celý svet a riziko návratu recesie je veľmi vysoké,“ dodal Blaščák. V budúcom roku tak akcie firiem budú skôr padať ako rásť. Ľuďom s končiacimi sa životnými poistkami sa preto neoplatí momentálne mať svoje peniaze v akciách. Vzniknuté straty totiž už nestihnú dobehnúť a lepším riešením je pre nich presunúť svoje peniaze do bezpečnejších investícií.

Väčšina poisťovní však ľuďom nedáva odporúčania, ako sa majú v súčasnej kríze zachovať. „My nechávame čisto na rozhodnutí klienta, ako chce svoje prostriedky investovať,“ povedala napríklad Lucia Muthová, hovorkyňa Allianz Slovenská poisťovňa. Poisťovne sa totiž boja, že ak by ľuďom poradili zle, mohli by im to v budúcnosti vyčítať.

debata chyba