Mihál upraví penzie aj strednej generácii

Nastavený vyrovnaný pomer vyplácania dôchodkov pre ľudí, čo si sporia v štátnom prvom pilieri aj súkromnom druhom dôchodkovom pilieri, sa zmení. Týka sa to aktuálne 1,4 milióna sporiteľov, v rámci ktorých prevažujú tridsiatnici či štyridsiatnici.

25.09.2011 15:00
dôchodca, dôchodok, penzia, dôchodcovia, účet,... Foto:
Ľuďom sporiacim si na dôchodok v druhom pilieri sa zníži dôchodok zo Sociálnej poisťovne zrejme menej ako o polovicu.
debata

Pomer je teraz 50 ku 50, keďže z príjmov ľudí ide po deväť percent do Sociálnej poisťovne aj dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Po novom by mohlo ísť na dôchodky viac peňazí z prvého piliera. Doň totiž ľudia platia nielen dôchodkové odvody, ale aj nemocenské odvody a straty piliera dorovnáva aj štát. Minister práce Jozef Mihál (SaS) tvrdí, že by bolo spravodlivejšie, aby sa z dodatočných peňazí v poisťovni vyplácali penzie aj pre ľudí v druhom pilieri. Doteraz je pomer nastavený tak, že dodatočné financie idú na penzie pre ľudí, ktorí sa výlučne spoliehajú na dôchodok od štátu.

Nie je však jasné, či zmena pomeru povedie k vyšším penziám pre sporiteľov. Ministerstvo totiž pripravuje v prvom pilieri viaceré zmeny, ktoré by mali niektorým ľuďom penzie znížiť. Spôsob vyplácania penzií pre sporiteľov s druhým pilierom by mal byť známy na budúci rok.

„Terajšie 50–percentné krátenie prvopilierového dôchodku je nevýhodné pre sporiteľov. Malo by byť menšie. Možno štyridsať percent, ale o tomto sa bude diskutovať,“ povedal pre Pravdu Mihál. „Po predstavení takzvanej anuitnej novely budú ľudia vedieť, za akých podmienok bude fungovať kupovanie doživotných dôchodkov od poisťovní,“ dodal Mihál.

V hre je pritom viacero možností. Ľudia s vyšším príjmom by v budúcnosti napríklad mohli naraz vybrať časť z našetrených peňazí a zo zvyšku si kúpiť doživotný dôchodok. Tiež sa uvažuje o tom, že výber peňazí naraz by nebol možný a ľuďom by tieto peniaze boli vyplácané po častiach.

Budúci penzisti, ktorí si od poisťovne zakúpia doživotný dôchodok a na druhý deň zomrú, na jeho kúpe prerobia. Peniaze od poisťovní totiž nie je možné dediť. Na druhej strane, ak bude niekto žiť ďalších tridsať rokov, tak pre neho bude kúpa doživotného dôchodku z celej našetrenej sumy výhodná. Samotné poisťovne na predaji doživotných dôchodkov neprerobia a presné spôsoby vyplácania si určia na základe takzvaných úmrtnostných tabuliek. Štatisticky si tak vedia zistiť dĺžku života budúcich dôchodcov a podľa toho stanoviť cenu doživotných penzií.

„Po zverejnení anuitnej novely sa tiež uvažuje nad opätovným otvorením druhého piliera,“ dodal Mihál. Zatiaľ nie je jasné, či bude otvorený len pre stotisíc ľudí, ktorí doň nestihli vstúpiť pred posledným zatvorením, alebo pre všetkých sporiteľov.

„My sme už prežili dve otvorenia piliera a naozaj necítim potrebu umožniť ľuďom opäť vystupovať,“ povedal Peter Socha, predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností.

Zmeny v druhom pilieri sú zvažované len krátko po tom, čo sa v parlamente upravili podmienky sporenia. Vláda presadila čiastočné zrušenie garancií pred stratami a povinnosť investovania do akcií, ktoré môžu priniesť vyššie výnosy, ale v aktuálnych časoch prepadu akcií aj výrazne straty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba