Dostanem invalidný dôchodok, až keď sa zhorší môj zdravotný stav?

Mám 34 rokov. V roku 2010 mi bola stanovená diagnóza pokročilá obojstranná koksartróza 2. a 3. stupňa. S prácou živnostníka som musel skončiť. Po štyroch mesiacoch som požiadal o invalidný dôchodok, čakal som približne 6 mesiacov na vyjadrenie. Na vyšetrení som bol približne desať minút s výsledkom, že na invalidný dôchodok nemám nárok. Momentálne mám na oboch stranách koksartrózu tretieho stupňa. Mám počkať na posledné, štvrté stupne? Peter

24.11.2011 15:51
Sociálna poisťovňa Foto:
Ilustračné foto
debata

Podkladom na určenie miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť podľa prílohy č. 4 k zákonu o sociálnom poistení sú pri tejto diagnóze určujúce ortopedické odborné lekárke nálezy, s uvedením rozsahu pohybov v stupňoch vrátane splnenia röntgenologických kritérií poškodenia kĺbov, prípadne výsledku z vyšetrenia nukleárnou magnetickou rezonanciou (NMR).

Podľa rozsahu pohyblivosti v bedrových kĺboch a s ohľadom na druh vykonávaných pracovných činností potom určí posudkový lekár mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v percentách. Pri obmedzenom pohybe bedrových kĺbov sa pri ľahkom stupni priznáva miera poklesu na 10 až 20 %, pri strednom stupni 20 až 45 % a pri ťažkom stupni 40 až 75 %. Ak ide o stuhnutie jedného bedrového kĺbu v nepriaznivom postavení, miera poklesu sa podľa zákona určuje v rozpätí od 50 do 60 %.

Z hľadiska posudzovania dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu je dôležitá skutočnosť, k akému výkonu prác posudkový lekár určuje mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť. Ak je v položke dané percentuálne rozpätie, iná bude miera poklesu schopnosti pracovať pri administratívnych pracovných činnostiach a iná bude v robotníckych pracovných zaradeniach.

Podotýkame, že poistenec je invalidný, ak pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav má pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou. Ak máte lekárskymi vyšetreniami podložené zhoršenie vášho zdravotného stavu, môžete opätovne požiadať o invalidný dôchodok miestne príslušnú pobočku Sociálnej poisťovne.

Odpovedala Jana Ďuriačová, riaditeľka komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba