Odvody budú od júla pre mnohých vyššie

Sociálne odvody sa od júla pre mnohých ľudí opäť zvýšia, a to o stovky korún. Nárast sa bude týkať okolo 215-tisíc zamestnancov a živnostníkov s nadpriemernými príjmami, ktorí už dnes odvádzajú Sociálnej poisťovni najvyššie sadzby.

24.03.2006 00:00
debata

Najviac ho pocítia živnostníci, ktorí mesačne môžu zaplatiť na poistnom dohromady až o 1 300 korún viac. Zamestnancom pôjdu platby hore najviac o takmer 400 korún a ich zamestnávateľom o tisícku.

Dôvodom vyšších odvodov je úprava vymeriavacích základov, ku ktorej dochádza každý rok v lete. Tie sú totiž násobkom priemernej mzdy, ktorá vlani vzrástla o 9,2 percenta. To znamená, že sa od júla zvýšia aj najvyššie vymeriavacie základy na nemocenské a dôchodkové poistenie, ktoré sú jej násobkom, a následne aj odvody.

„Je to krok späť v porovnaní s tým, kam by sme mali ísť,“ komentoval zvýšenie analytik Poštovej banky Miroslav Šmál. Odvody by sa mali znižovať aj podľa zamestnávateľov a ďalších ekonómov, pretože na Slovensku sú v porovnaní so štátmi OECD jedny z najvyšších. „Ak pôjdu hore, opäť sa zväčší rozdiel medzi čistou mzdou a cenou práce, čo zvýši tlak na takzvanú šedú prácu,“ myslí si Vladimír Sirotka zo slovenského živnostenského zväzu.

Po júlovej úprave vymeriavacích základov zaplatia na nemocenské poistenie viac všetci, ktorých hrubý príjem prekračuje 23 700 korún. Kým dnes napríklad taký živnostník mesačne odvedie na nemocenské 1 044 korún, od júla to bude zhruba o stovku viac. Všetci, ktorých hrubý príjem prekračuje 47-tisíc korún, budú platiť vyššie príspevky aj na dôchodkové poistenie a na poistenie v nezamestnanosti. Tu bude nárast ešte výraznejšie, napríklad u živnostníka z dnešných 11 394 korún na penzijné poistenie na 12 438 korún.

„Nespochybňujem, že systém je tak nastavený, ale funguje zle,“ konštatoval analytik Ľudovej banky Mário Blaščák. Odvody označil za dvojité zdanenie, ktoré by mala podľa neho nová vláda zmeniť. „Treba sa tomu v budúcnosti vážne venovať, pretože odvody sú neúmerne vysoké,“ dodal Blaščák.

Tie majú podľa neho podiel aj na pretrvávajúcej nezamestnanosti, s čím súhlasia aj ďalší experti. „Zamestnávateľov a investorov zaujímajú celkové náklady práce a ak sú vysoké, tak potom zamestnávajú ľudí za nízku mzdu, prípadne načierno,“ uviedol Šmál.

Rovnaký názor má aj Tibor Gregor zo zamestnávateľského Klubu 500. „Pre investorov sú dôležité nielen daňové sadzby, ale predovšetkým celková cena práce,“ uviedol.

Júlové zvýšenie najvyšších odvodov nie je podľa Gregora správne. „Sociálna poisťovňa sa spolieha na každoročnú úpravu maximálnych vymeriavacích základov, ktorá jej prináša peniaze do rozpočtu. Tento systém nie je dobrý, nakoľko každoročne zvyšuje prostriedky do verejných fondov bez toho, aby sa urobila riadna analýza hospodárenia,“ dodal Gregor.

Ministerstvo práce súhlasí, že súčasný systém odvodov nie je správny. Ministerstvá práce a financií pripravili analýzu, podľa ktorej by sa v budúcnosti mali platby zjednodušiť, pričom vyberať by ich mali len daňové úrady. Podľa ministerky práce Ivety Radičovej by bol najlepší systém jeden odvod a jedna dávka. Rozhodnutie však už bude na budúcej vláde.

Odvody však v tomto roku nevzrastú v júli len raz. Už v auguste by mali platiť viac niektorí zamestnanci. Ministerstvo práce totiž v novele zákona o sociálnom poistení, o ktorom bude v apríli rokovať parlament, navrhuje, aby sa im do vymeriavacieho základu rátal aj podiel na zisku. Ministerka Radičová tiež navrhla zvýšiť základ aj živnostníkom, a to o príspevky na doplnkové pripoistenie. Radičová tvrdí, že tento návrh v parlamente vypadne, úprava, ktorá sa týka zamestnancov, by však mala zostať. Podľa Gregora to nie je správne. „Protestujeme proti tomuto zámeru ministerstva práce, považujeme to za protizamestnanecké opatrenie a v rozpore s deklarovanými zámermi vlády na znižovanie odvodového zaťaženia,“ vyhlásil.

debata chyba