Ako sa vyráta starobný dôchodok invalidnému dôchodcovi?

Môj manžel dovŕši dôchodkový vek 26. júla 2012. Ako sa bude počítať jeho starobný dôchodok, keď pracoval len na polovičný úväzok a súčasne poberal čiastočný invalidný dôchodok?

04.02.2012 14:03
Sociálna poisťovňa Foto:
Ilustračné foto
debata

Suma starobného dôchodku závisí od sumy odvedeného poistného. Čím vyššie sú odvody na dôchodkové poistenie, tým je suma dôchodku vyššia.

Podľa novelizácie zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení účinnej od 1. 1. 2008 obdobie dôchodkového poistenia je aj obdobie poberania invalidného dôchodku, a to do dovŕšenia dôchodkového veku alebo priznania predčasného starobného dôchodku. Čiastočný invalidný dôchodok priznaný podľa predpisov platných pred 1. 1. 2004 sa považuje za invalidný dôchodok.

Za obdobie poberania invalidného dôchodku, ktoré trvalo celý kalendárny rok, patrí osobný mzdový bod vo výške 0,3. Ak toto obdobie trvalo len časť kalendárneho roka, patrí pomerná časť osobného mzdového bodu. Ak občan pracoval a súčasne poberal invalidný dôchodok, osobný mzdový bod za obdobie poberania invalidného dôchodku (0,3) a osobný mzdový bod dosiahnutý zo zamestnania sa sčítajú, ale obdobie dôchodkového poistenia sa započíta len raz.

Poberanie „čiastočného“ invalidného dôchodku sa pre výpočet sumy starobného dôchodku hodnotí za jednotlivé obdobia podľa jednotlivých zákonov a novelizácií zákonov rôzne. Za obdobie od 1. 1. 1995 do 31. 12. 2003 sa nehodnotí.

Odpovedala Jana Ďuriačová, riaditeľka komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba